Спеціальні потреби

Ярема Гоян: «Україна здобула незалежність і втратила духовну соборність»


Ярема Гоян: «Україна здобула незалежність і втратила духовну соборність»
Ярема Гоян: «Україна здобула незалежність і втратила духовну соборність»

Український письменник, журналіст, близько 25 років очолював дитяче книжкове видавництво «Веселка». На запитання Голосу Америки про втрати та надбання незалежної України, він відповідав цитуючи Шевченка та Франка. «Зараз немає «єдиномислія та братолюбія».

Г.А.: Як ви оцінюєте 20 років незалежності України?

Я.Г.: Я - українець. Я оцінюю так, як багато тих, хто любить українську мову, культуру. Щцінюю так, що слава Богу, що незалежність в нас була, що здобута. Це велике свято, яке повинне підтримуватися економічними та духовними здобутками.

Хотілося б, щоб було краще, щоб в нашій європейській державі, до речі найбільшій державі в Європі - жилося краще. Наш Майдан показав культуру нації : ніхто нікого не бив. Це було чудо. Так народ показав свою високу духовність - і це не забувається. Наш народ може багато чого зробити: якщо ми зробили найкращі літаки, якщо ми створили древні рукописи, якщо ми прийняли християнство понад тисячу років тому, значить перед нами велике майбутнє.

Г.А.: Що Україна втратила за 20 років незалежності?

Я.Г.: Україна здобула незалежність, демократію, свободу. Втратила духовну соборність. Ви бачите, що тут все поділено. Ще Франко закликав до соборності, тому це потрібно берегти та розвивати, бо коли в сім’ї всі працюють в одному напрямку – все вдається. І коли президент наш бореться проти корупції, то я думаю - давайте переможемо корупцію.

Я вважаю, що ми втратили те, про що писав Шевченко в «Молитві». Немає "єдиномислія та братолюбія".

Г.А.: Що може стати цементом, який буде утримувати незалежність України?

Я.Г.: Думаю, що демократія, якою утримувалися великі держави світу. Так ж сама Америка, ми знаємо як вона створювалася, як всі штати об’єдналися і створили державу зі світовою величчю.

Я вважаю, що така сама мала бути доля Україна. Важливо чекати, вірити та хотіти кращого. В Україні одна нація, а решта - національності: росіяни, поляки, угорці. Вони громадяни України, але вони мають свою державу. У нас є тільки два народи: український та кримськотатарський, який має свою землю.

XS
SM
MD
LG