Спеціальні потреби

Обама та Саакашвілі говорили про членство Грузії в НАТО


Президенти США та Грузії у Білому домі
Президенти США та Грузії у Білому домі

Під час зустрічі у Білому домі у понеділок президент Барак Обама та його колега Михаїл Саакашвілі обговорили питання демократичного розвитку і політичних реформ у Грузії. Серед інших питань лідери обох країн говорили також про співпрацю в галузі безпеки і прагнення Грузії до членства в НАТО.

Це була перша офіційна зустріч двох лідерів у Білому домі, відколи президент Грузії розпочав політику зміцнення відносин із США та жорстку боротьбу з корупцією в умовах нестабільної політичної ситуації у його країні.

Президент США зазначив, що переговори в Овальному кабінеті відбулися з нагоди 20-річчя незалежності Грузії і встановлення дипломатичних відносин із Сполученими Штатами. Барак Обама відзначив демократичні зміни та реформи, які зумів провести уряд Саакашвілі за останні роки. За словами американського лідера, США очікують, що парламентські вибори цього року будуть вільними, та справедливими.

У свою чергу, Михаїл Саакашвілі заявив, що реформи в його країні не відбулося б без потужної підтримки США. Президент Грузії висловив сподівання, що вибори наблизять його країну до «більш диверсифікованої та плюралістичної» політичної системи.

Втім під час своєї розмови президенти не згадували напружену ситуацію у відносинах між Грузією та Росією, яка триває майже чотири роки після п’ятиденної війни у сепаратистському регіоні – Південній Осетії.

Грузія розірвала дипломатичні відносини з Москвою у вересні 2008-го року. Сполучені Штати визнають Південну Осетію та інший сепаратистський регіон – Абхазію – у складі Грузії і закликають усі сторони врегулювати свої розбіжності мирним шляхом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG