Спеціальні потреби

Генсек НАТО закликав Росію вивести військових з ЗАЕС


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час преc-конференції в Брюсселі 17 серпня. Фото зроблене 17 серпня 2022 року. AP/Olivier Matthys
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час преc-конференції в Брюсселі 17 серпня. Фото зроблене 17 серпня 2022 року. AP/Olivier Matthys

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав до демілітаризації Запорізької АЕС і допущення до станції інспекції МАГАТЕ. Відповідну заяву Столтенберг зробив під час спільної прес-конференції із президентом Сербії в середу 17 серпня.

"Захоплення Запорізької АЕС російськими силами становить серйозну загрозу безпеці цього об’єкта, збільшує ризик інциденту чи нещасного випадку та загрожує населенню сусідніх країн і загалом - міжнародній спільноті. Потрібно якнайшвидше уможливити інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії та забезпечити відведення усіх російських сил", - заявив Єнс Столтенберг.

Захоплення Запорізької АЕС російськими силами становить серйозну загрозу безпеці цього об’єкту, збільшує ризик інциденту чи нещасного випадку та загрожує населення сусідніх країн і загалом - міжнародній спільноті  
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

В понеділок, 15 серпня, речник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що США надалі стурбовані воєнними діями на мирних атомних об’єктах України або поблизу них: «Ми закликали Росію повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС. Ви, ймовірно, також бачили, що «Група семи» оприлюднила минулого тижня заяву, знову наголошуючи на необхідності Росії повернути контроль над станцією Україні».

Нед Прайс зауважив, що в Держдепартаменті стежать за ситуацією навколо Запорізької АЕС, а Міністерство енергетики, і Національна адміністрація з ядерної безпеки повідомляють, що датчики радіації продовжують надсилати дані, і відповідно до цих даних поки немає ознак аномального рівня радіації.

«Військова активність Росії навколо АЕС – це верх безвідповідальності. Це не те, чого ми очікуємо від країни, яка претендує на роль відповідальної ядерної держави, і ми вважаємо, що бойові дії там небезпечні. Це безвідповідально. І ми продовжуємо закликати припинити всі військові операції на українських об’єктах або поблизу них і повернути Україні повний контроль над цими об’єктами», - наголосив Нед Прайс.

Нагадаємо, що речник генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй спростував звинувачення Росії у тому, що керівництво ООН заблокувало або скасувало візит Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку атомну електростанцію на півдні України.

Також керівництво ООН каже, що має можливість забезпечити, з точки зору безпеки та інших аспектів, будь-яку місію атомного агентства, якщо Україна і Росія погодяться допустити таку місію до ядерного об’єкта.

Дивіться також: Американські науковці – про загрозу подій довкола ЗАЕС для України і світу. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG