Спеціальні потреби

«Дивно, що Україна не перекрила енерготранзит раніше». Реакції експертів на призупинку транзиту газу


Архів. 7-го жовтня 2015 року працівник української АЗС Воловець на заході України керує клапаном. (AP Photo/Павло Паламарчук).
Архів. 7-го жовтня 2015 року працівник української АЗС Воловець на заході України керує клапаном. (AP Photo/Павло Паламарчук).

11 травня оператор газотранспортної системи України заявив про форс-мажор через перекриття поставок газу на окупованій території . "Був зафіксований несанкціонований відбір транзитного газу з магістрального газопроводу “Союз” в газопроводи на неконтрольованій Україною території Луганської та Донецької областей. Фактично мова йде про крадіжку газу та неможливість ОГТСУ нести відповідальність за збереження транзитних обсягів. Внаслідок фактів прямого втручання окупантів у режими роботи української ГТС ОГТСУ був змушений оголосити форс-мажор по точці “Сохранівка”, - йдеться в повідомленні Оператора ГТС України.

Вперше з вторгнення Росії до України, війна в Україні торкнулась транзиту газу до Європи, твітує оглядач Bloomberg Хав'єр Блас.

CNBC цитує британського аналітика Тімоті Еша, який дивується, що Україна не перекрила енерготранзит раніше, після того як "сама Росія вдарила по резервуарам палива та поставкам".

Теперішня зупинка стосується третини транзиту газу через Україну, вказують в "Нафтогазі". Більшість газу може бути переспрямовано через інші газопроводи, наводить АР слова аналітика Rystad Energy Жонкян Луо. Хоча наразі призупинка газотранзиту не має значного впливу, але це може бути сигналом майбутніх ускладнень, вважає Луо.

"Газпром" заперечив можливість переспрямування потоків газу з "Сохранівки" до "Суджи". В Операторі ГТСУ все ж, заявили, що таке переспямування можливе і вже відбувалось.

У статті виокристано матеріали CNBC, AP.

Дивіться також: Законопроект про ленд-ліз для України, зупинка поставок газу з РФ до Польщі та Болгарії - деталі. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG