Спеціальні потреби

"Газпром" далі зменшує постаки газу до Європи


Фото: газосховище в Європі . REUTERS/Фабіан Біммар/File Photo
Фото: газосховище в Європі . REUTERS/Фабіан Біммар/File Photo

Російський "Газпром" заявив в понеділок, що скоротить поставки газу до Німеччини навпіл, починаючи з середи, 27 липня. Наразі "Північний потік-1" працює на 40% потужності.

Це зменшить поставки газу до 20% потужностей газопроводу. Скрочення поставок російського газу до Європи призвело до різкого зростання цін на газ, а також зростання непевності щодо запасів газу на зимовий період. Європейський Союз закликав країни-члени на 15% скоротити споживання газу. Як повідомляв Reuters, щоб підготуватись до потенційного скорочення поставок з Росії, ЄС також хоче залучити додаткові поставки газу з Нігерії.

В понеділок в російській компанії пов'язали зупинку ще однієї турбіни зі складнощами, що виникли у ремонті турбін у зв'язку з санкціями. Коли "Газпром" зменшив потік минулого місяця, він пов'язав це з тим, що Росія через санкції не могла повернути турбіну, яку Siemens Energy відправив до Канади на ремонт.

Уряд Німеччини відхилив таке пояснення "Газпрому" щодо скорочення поставок газу. В ЄС неодноразово заявляли, що такі російські заяви - лише прикриття для політично вмотивованого рішення про зменшення поставок газу до Європи.

На початку цього місяця уряд Канади дав дозвіл на доставку турбіни до Німеччини. Раніше в коментарі вашингтонському центру "Атлантична Рада", голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко розкритикував Захід за позицію щодо турбін: "Турбіни не були критично важливими, що підтвердив німецький уряд. Путін мав інші варіанти - поставки через Польщу чи збільшення поставок через українську транзитну систему". Вітренко вважає, що Путін може піти на повну зупинку поставок газу до Європи, якщо він таким чином зможе змусити Захід піти на поступки".

Тимчасом в самому НАК "Нафтогазі" заявляють про ризик "жорсткого дефолту". Компанія в понеділок не отримала схвалення від кредиторів щодо пропозиції про відтермінування виплат за єврооблігаціями. Щоб забезпечити вчасні боргові виплати, "Нафтогаз" звернувся до Кабінету Міністрів України за схваленням оплати і попередив про ризик "жорсткого дефолту" у випадку неотримання такого дозволу, йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Європа отримує з Росії близько 40% газу, який вона споживає. Цей газ постачається через чотири трубопроводи: український, білорусько-польський, "Північний потік-1" та Турецький потік.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG