Спеціальні потреби

Двох фігурантів «газової справи» звільнили


Юрій Луценко залишається за ґратами
Юрій Луценко залишається за ґратами

Екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко та екс-начальник відділу Київської регіональної митниці Тарас Шепітько після року тримання в СІЗО були звільнені. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд в Києві через позитивні характеристики, клопотання поважних осіб та поганий стан здоров’я у Макаренка. Звільненим заборонили залишати територію України.

Іншого митника, а саме – першого заступника голови НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка залишили під вартою, бо побоюються, що втече. Cуд мотивував це тим, що затриманий має дозвіл на проживання в Іспанії, а також, що на волі екс-заступник голови «Нафтогазу» зможе вплинути на проведення слідчих дій проти нього.

Як відомо, Ігоря Діденка затримали у липні 2010 року у рамках розслідування кримінальної справи про спричинення шкоди Україні за наслідками розгляду позову «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» в Стокгольмському арбітражі. Усіх трьох посадовців звинувачують у нібито неправомірному митному оформленні природного газу. Справи ж митників передали іншим суддям. Знову ж таки за рішенням Апеляційного суду ці справи мають розглянути у Печерському районному суді, але іншим суддівським складом.

Екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко привітала із звільненням своїх колишніх підлеглих. Журналістам заявила, що справа тут не у правосудді.

«Я думаю, що саме через чітку позицію і світу, світової демократичної спільноти, і в Україні достатньо великої кількості людей, які вміють тримати позицію, все це все ж таки вдалося зробити», – заявила Юлія Тимошенко.

Тим часом під арештом залишається й інший підлеглий Тимошенко – Юрій Луценко. Розгляд його справи переклали на тиждень. Причиною стала відсутність одного з обвинувачених у справі екс-міністра. Колишній водій Луценка Леонід Приступлюк потрапив до лікарні із діагнозом гіпертонічний криз, тому й не з’явився в залі суду. Прокурори вимагали привезти його примусово, проте суддя це клопотання відхилив і переніс розгляд.

Дружина екс-міністра внутрішніх справ Ірина Луценко заявила, що захист Юрія Луценка таким чином не затягує судовий процес.

«Ми хочемо пройти всі процедури, заявити всі клопотання і заяви. Ми для себе хочемо з’ясувати до кінця – може суддя Вовк нас судити чи ні», – прокоментувала Ірина Луценко.

Наразі захисник Луценка, народний депутат Геннадій Москаль направив до столичного прокурора депутатське звернення з проханням порушити проти судді Сергія Вовка кримінальну справу. Таким чином прихильники Луценка намагаються добитися відводу судді.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG