Спеціальні потреби

Єврокомісар Фюле занепокоєний «вибірковим правосуддям» в Україні


Єврокомісар Штефан Фюле
Єврокомісар Штефан Фюле

Кримінальне законодавство не повинно використовуватись у політичних цілях. Про це заявив член Єврокомісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, що перебуває з візитом в Україні.

Єврокомісар, що вивчає ситуацію на місці для формування офіційної позиції Брюсселя в «українському питанні», повторив свій головний меседж під час численних зустрічей, проведених у Києві.

Стурбованість арештами опозиціонерів Фюле висловив, зокрема, під час робочого обіду з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко. Як повідомляє офіційний сайт Тимошенко, єврокомісар підтримав екс-прем’єра, наголосивши на неприпустимості вибіркового застосування правосуддя щодо політичних опонентів влади.

Застереження щодо «вибіркової юстиції» пролунали також на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

«Я ще раз хочу сказати про необхідність забезпечення того, щоб кримінальне законодавство не використовувалося в політичних цілях, а принципи чесного, справедливого і незалежного правового процесу повністю дотримувалися», – заявив європейський комісар.

Він додав, що поділяє думку США і ФРН про те, що «вибіркова юстиція» практикується в Україні. «Я поділяю таке враження», – сказав Фюле, відповідаючи на запитання журналістів. Єврокомісар повідомив також, що порушив цю тему на зустрічі з президентом України. Однак той, за словами Фюле, «пояснював, що про вибіркову юстицію в цьому випадку не йдеться».

Більше того, Віктор Янукович доповів європейському гостю про демократичні досягнення. Як мовиться на сайті глави держави, говорячи про підсумки 2010 року для України, президент відзначив: «На європейському напрямі ми зробили багато, щоб налаштуватися на послідовну роботу, яка має на меті... утвердити свободу й демократію».

Представники влади під час зустрічей з Фюле наголошували на прагненні України зблизитися з Євросоюзом, зокрема домовитись про запровадження безвізового режиму і зони вільної торгівлі. Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко повідомив, що в Україні створюють координаційну комісію з виконання плану дій щодо безвізового режиму з ЄС. Віце-прем’єр Андрій Клюєв висловив сподівання, що безвізовий режим з Євросоюзом набере чинності вже до початку футбольного чемпіонату Євро-2012. А прем’єр Микола Азаров заявив, що розраховує на завершення вже до літа 2011 року переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Своєю чергою, представник Єврокомісії запевнив українську владу: Брюссель підтримує Київ на шляху зближення з Євросоюзом. При цьому єврокомісар знову підкреслив: поглиблення стосунків України з ЄС прямо залежать від того, чи буде в країні забезпечена демократія, права людини, свобода слова і зібрань. Як наголосив Фюле, питання демократії є принциповим, і жодні компроміси тут неможливі. «Є одне питання, в якому ми не можемо погодитись ні на які компроміси – це невідповідність нашим спільним цінностям», – сказав європейський посланець.

Нагадаємо: Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле перебуває з візитом у Києві 10-11 січня. Це вже четвертий приїзд Фюле в Київ за останні десять місяців. У ході візиту планувалося обговорення відносин України і Євросоюзу в 2011 році, а також вивчення політичної ситуації, пов’язаної з утисками представників української опозиції. Раніше Європарламент у своїй резолюції від 25 листопада 2010 року висловлював занепокоєння згортанням демократії в Україні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG