Спеціальні потреби

Фукусіму прирівняли до Чорнобиля


Влада Японії надала ситуації на атомній станції Фукусіма найвищий рівень небезпеки. Водночас урядовці заявляють, що зміна статусу аварії не означає, що збільшився виток радіації з пошкодженого реактору.

Міністр кабінету міністрів Японії Юкіо Едано демонструє, що зібрана біля атомної станції городина годиться для вживання.

Перевищення допустимого рівня радіації було виявлено в овочах вирощених поблизу станції у перші дні після аварії, втім подальші перевірки засвідчили, що радіаційні показники повернулись до безпечного рівня.

Перевірку було проведено в день, коли Японія оголосила про підвищення статусу аварії на станції Фукусіма з 5го до 7-го – найвищого – рівня небезпеки. Таким чином, аварію на Фукусімі фактично прирівняли до катастрофи на ЧАЕС у 1986-му році.

Представники компанії-оператора станції відкрито визнали серйозність ситуації.

«Ми щиро вибачаємось за те, що в повітря потрапило стільки ж радіації, як під час Чорнобильскої аварії. Можливо навіть більше», - заявив на зустрічі із журналістами спікер компанії «Тепко» Юнічі Мацумото.

7-й рівень є найвищим за шкалою Міжнародної агенції із атомної безпеки. Його було надано після аналізу витоків радіації зі станції, ушкодженої цунамі та землетрусом11-го березня.

Водночас прем’єр-міністр Японії Наото Кан закликав країну зберігати спокій.

«Ситуація на атомній станції Фукусіма крок за кроком стабілізується. Витік радіації з реакторів постійно зменшується», - заявив прем’єр-міністр.

7-мий рівень небезпеки означає що аварія несе значну загрозу для здоров’я людей та зовнішнього середовища. Водночас влада Японії наголошує, що в повітря потрапила лише 10-та частина радіації вивільненої під час аварії на Чорнобилі.

Представники уряду Японії наполягають, що на відміну від Чорнобиля на станції Фукусімі не сталося вибуху реактора, а захисні оболонки на всіх чотирьох ушкоджених реакторах не постраждали.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG