Спеціальні потреби

Янукович пообіцяв стати на захист журналістів


Президент Віктор Янукович стривожений випадками порушень свободи слова в Україні. Про це він заявив 20 квітня агентству «Інтерфакс-Україна».

«Мене надзвичайно хвилюють ті сигнали, які я отримую про окремі інциденти з журналістами, які, зокрема, сталися у Львові, в Києві, коли місцеві чиновники недостатньо відповідально, а подекуди безвідповідально поставилися до журналістів, які виконували свій професійний обов’язок», – сказав президент, слова якого цитує прес-служба глави держави.

Янукович назвав згадані інциденти «неприпустимими» і пообіцяв: «Як президент України, я завжди буду відстоювати свободу преси, буду захищати журналістів».

Справа невідкладна, – вважає президент. А відтак – мовиться в заяві – він вирішив пришвидшити свою розмову з журналістами всієї України. Зустріч з регіональною пресою намічена вже на четвер 22 квітня.

А тим часом українські журналісти, попри обіцянку Януковича негайно стати на захист свободи слова, не поспішають зітхати з полегшенням. Вітаючи ініціативу як таку, представники ЗМІ висловлюють сумнів щодо намірів влади її реалізувати. Як кажуть вони, якщо президент справді вирішив захистити журналістів, тоді на «щиру розмову» варто збирати не пресу, а її кривдників – тих, хто лупцює представників «четвертої влади» та кидає мікрофони у смітники. Парадна зустріч з журналістами, звезеними з регіонів, замість покарання посадовців, які робили репресії, буде показухою і «випусканням пари», – прогнозують медіа-експерти.

Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов не дуже вірить обіцянкам президента Януковича захистити журналістів та свободу слова:

«Це лише декларація. Щоб оцінити його заяви, треба поглянути на ширший контекст. Ще недавно, у період передвиборчої кампанії Янукович роздратовано кинув журналістові, щоб «не бовтав язиком», коли той запитав його про Межигір’я. Тоді ж соратниця «лідера» Ганна Герман оголосила, що депутат-регіонал Олег Калашников, сумновідомий тим, що відлупцював знімальну групу телеканалу СТБ, уже буцімто спокутував свою провину і має бути відновлений у списках партії. А після того, як новий президент прийшов до влади, відбувся просто-таки вибух хамського ставлення до журналістів. Якщо раніше йшлося про окремі епізоди, то тепер – суцільне хамство і беззаконня у концентрованому вигляді. Взяти хоча б історію з виставкою в Українському домі, звідки міліція за барки витягала журналістів – причому ментами керував, наказуючи, кого «взяти», член Партії регіонів Вадим Колесніченко. Далі епізод з чиновником Київської міськдержадміністрації, який роздратувався запитаннями тележурналіста і вкинув у смітник його мікрофон... Тобто сьогодні в країні утворилася така атмосфера, яка дає змогу посадовцям поводитися з журналістами в абсолютно неприпустимий спосіб.

Отож заяви Януковича зрозумілі: «кадри» стрепенулись і вирішили показати, нібито він борець за свободу преси. Але чи буде це тільки декларація, чи будуть реальні справи – хтозна, поживемо-побачимо. Поки що ця партія, нова влада не демонструвала поваги до законів і в інших сферах, не тільки в стосунках зі ЗМІ. Тому можна припустити – хоч я й не хотів би, аби моє припущення здійснилося – що від Януковича йдуть тільки декларації», – сказав Юрій Луканов «Голосу Америки».

Нагадаємо: днями свою стурбованість погіршенням стану свободи слова в Україні висловила міжнародна організація «Репортери без кордонів». У виданій заяві «Репортери без кордонів» констатують, що після приходу до влади нового президента відбулося серйозне повернення до залякувань, фізичних нападів на журналістів та інших утисків преси. Серед інших тривожних симптомів згортання свобод, у заяві згадується рішення Януковича ліквідувати Нацкомісію при президенті з утвердження свободи слова, а також втручання у роботу ЗМІ з боку Служби безпеки України. Міжнародна організація закликала Віктора Януковича змінити своє ставлення до мас-медіа та підтримати свободу слова.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG