Спеціальні потреби

Французький Сенат перейшов у руки соціалістів


Представник соціалістів у французькому Сенаті Жан-П’єр Бель
Представник соціалістів у французькому Сенаті Жан-П’єр Бель

Опозиційна Соціалістична партія Франції оголосила свою перемогу на парламентських виборах, які відбулися у неділю. Президент Ніколя Саркозі, який готується висунути свою кандидатуру на чергових президентських виборах, залишився без підтримки більшості у верхній палаті парламенту.

Тепер Соціалістична партія контролює 177 місць у Сенаті, на два місця більше, ніж потрібно для абсолютної більшості. Консерватори ж зберегли більшість у нижній палаті французького парламенту - Національній асамблеї.

Багато експертів розглядає перемогу соціалістів, усього за сім місяців до президентських виборів, великою втратою для консервативного президента Саркозі та його правоцентристської партії Союз за народний рух.

Правоцентристи контролювали Сенат з 1958-го року, коли було прийнято нову конституцію країни, яка збільшувала повноваження президента.

Критики кажуть, що перемога соціалістів свідчить про невдоволення виборців політикою чинного президента та його партії. Згідно з даними останніх опитувань, Ніколя Саркозі має один з найнижчих рейтингів серед останніх французьких президентів. Його уряд критикують за бездіяльність у подоланні економічної кризи та безробіття. Окрім того, Саркозі також звинувачують у корупції, пов’язаній із продажем зброї.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG