Спеціальні потреби

Потужна повінь у США може пошкодити дві АЕС


Майже 20 американських штатів борються з наслідками масштабної повені, внаслідок розливу річки Міссурі. Вода затопила тисячі гектарів сільськогосподарських угідь та десятки тисяч житлових будинків. Експерти побоюються, що повінь становить загрозу і для деяких атомних електростанцій, які опинились у зоні стихійного лиха.

У місті Майнот, що в Північній Дакоті, через повінь повені 11 тисяч людей змушені були залишити свої будинки. Вода у ріці піднялась майже на 4 метри вище берегів і в неділю затопила понад 4 тисячі будинків. Мешканці штату у розпачі.

Експерти кажуть, що може пройти місяць-півтора, поки річка знову повернеться у свої береги. Повінь забруднила водний резервуар міста. Місцева влада видала розпорядження обов’язково кип’ятити воду перед вживанням, аби уникнути зараження. Питна вода стала дефіцитним продуктом у супермаркетах. Деякі з них навіть ввели обмеження на кількість пляшок, які можна купити за раз.

Попри вже завдані збитки, дехто побоюється, що найгірше може бути попереду, оскільки розлив річки загрожує затопити деякі атомні електростанції. У неділю повінь прорвала дамбу, яка захищала трансформатори атомної електростанції Форт Калгун у штаті Небраска. Втім представник Комісії з ядерного регулювання США Ґреґорі Ячко запевняє, що все під контролем:

«Поки триває ця стихія, ми маємо переконатись, що ми готові до подолання її наслідків. Усі атомні електростанції у США розроблені так, щоб вистояти найбільші повені».

Однак не всі критики з цим погоджуються. Експерти кажуть, що в жовтні минулого року станція отримала дуже низьку оцінку готовності до стихійного лиха. І лише 11 днів тому працівники укріплювали місця, через які могла проникнути вода. Якщо вода все ж таки проникне в реактор, вона може пошкодити електричні схеми, кабельні коробки чи обладнання, яке контролює безпеку на АЕС. У цьому ж штаті, у місті Браунвіл, працівники укріпили іншу АЕС триметровою дамбою і кажуть, що поки що повінь не становить загрози.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG