Спеціальні потреби

Від пожеж та повеней страждає увесь світ


Різдвяні Свята у США важко назвати спокійними. Країна бореться з руйнівними наслідками негоди, яка несе смерть та руйнування у різних регіонах.

Так, кілька торнадо вдарили по півдню Техасу в суботу ввечері, внаслідок чого загинуло щонайменше восьмеро людей та чимало будинків у передмісті Далласа були зруйновані.

Метеорологи кажуть, що причиною такої суворої погоди є поєднання зимового шторму Ґоліаф, який прийшов із західної частини країни, з рекордно теплою температурою на більшій території Сполучених Штатів.

Це призвело до того, що частина Техасу та сусідньої Оклагоми почали готуватися до потужного снігопаду. В цих штатах очікують до півметра снігу.

Через незвичайні погодні умови, у Міссісіпі загинуло щонайменше 10 осіб. Ще кілька померло від потужних торнадо на півдні. Через паводки в штаті Алабама закрито майже 200 доріг.

Пожежі у Каліфорнії

Понад 600 пожежників у Каліфорнії намагаються приборкати розповзання вогню, який вже спустошив площу у понад 500 гектарів. Місцеві чиновники заявили, що 60% пожежі вдалося ліквідувати. Каліфорнія потерпає від вогню, спричинених посухою, останні чотири роки.

Тим часом східне узбережжя США зіткнулося з незвичним для цього регіону теплом взимку. Так, деякі жителі Нью-Йорка гуляли містом на Різдво у шортах та у легких куртках на вихідні. Американська столиця встановила новий рекорд температури повітря.

Ель-Ніньо - метеорологічний феномен, який має досягнути свого піку у перші кілька місяців нового року, принесе потужні зливи на східне узбережжя США.

Повені загрожують Південній Америці та Великобританія

У Південній Америці близько 150,000 людей покинули свої домівки у прикордонних районах Парагваю, Уругваю, Бразилії та Аргентини через сильні повені, спричинені потужними зливами.

Згідно регіональних звітів, 90,000 жителів столиці Парагваю Асунсьйон, були евакуйовані в суботу ввечері. Чимало з цих сімей проживає недалеко від річки Парагвай. Президент країни Гораціо Картес оголосив надзвичайний стан в столиці та кількох прилеглих до неї регіонах.

Державне інформаційне агентство Аргентини «Тілам» повідомило про 20,000 біженців, які були змушені покинути свої домівки на північному сході країни через повені. Влада Уругваю заявила, що подібна ж доля спіткала близько 9,000 людей, які проживали поблизу річок.

Представники цивільної оборони в сусідньому південному бразильському штаті Ріу-Гранді-ду-Сул заявили Associated Press, що їм довелося евакуювати щонайменше 7,000 мешканців.

Негода також лютує і в Європі. Так, деякі райони Великобританії постраждали від сильної повені. Тисячі людей в північній Англії були евакуйовані зі своїх будинків. Країна очікує ще більше дощів.

В Австралії, жителям 116 будинків, зруйнованих лісовою пожежею в штаті Вікторія, змогли повернутися назад та оцінити збитки. Чиновники передбачають нові пожежі через високу спеку, яка очікується наступного тижня.

Дивіться також: Еволюцію різдвяних іграшок досліджують у цьому американському музеї. Відео

Еволюцію різдвяних іграшок досліджують у цьому американському музеї. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

XS
SM
MD
LG