Спеціальні потреби

ФІФА та УЄФА погрожують призупинити членство України в своїх організаціях


Генеральний секретар ФІФА Жером Вальке
Генеральний секретар ФІФА Жером Вальке

Федерація футболу України (ФФУ) отримала листи-попередження від генеральних секретарів ФІФА та УЄФА. Основний зміст попереджень – якщо державна влада й далі буде втручатися у діяльність членів ФФУ, то міжнародні футбольні асоціації будуть говорити про призупинення членства України в ФІФА та УЄФА. В разі ж призупинення членства ФФУ в УЄФА, проведення чемпіонату Європи в Україні генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно називає «нерозумним». Виправити ситуацію Україна повинна до 4 лютого.

Ці листи є відповіддю на звернення першого віце-президента ФФУ Сергія Стороженка, в якому той інформував про бажання більшості ФФУ ініціювати відставку Григорія Суркіса з посади президента.

Міжнародні футбольні асоціації у своїх листах висловили підтримку сьогоднішнього керівництва ФФУ.

«ФІФА не визнаватиме жодного іншого керівництва, яке з’явилося б в результаті процесу, спотвореного втручанням», − йдеться в листі від генерального секретаря ФІФА Жерома Вальке.

«Ми отримали очевидні докази того, що деякі з цих членів прийняли рішення вимагати скликання такої позачергової генеральної асамблеї внаслідок того, що на їх делегатів було здійснено сильний тиск з боку урядових представників та інших осіб, сторонніх по відношенню до ФФУ», − зазначив Жером Вальке. Також він заявив і про порушення регламентних документів деякими членами ФФУ.

На захист Григорія Суркіса виступив і президент УЄФА Мішель Платіні:

«Григорій Суркіс переконав Виконавчий комітет УЄФА довірити ЄВРО-2012 вам і вашим польським сусідам… У вас залишилося лише півтора року... Але вам іще багато чого треба зробити і подолати багато перешкод. А це можливо лише за однієї умови, і ця умова – єдність».

Також президент УЄФА закликав ФФУ не витрачати час на дрібні суперечки та конфлікти.

Якщо ж конфлікт до 4 лютого не буде залагоджено, окрім того, що українські футбольні команди не зможуть брати участь в усіх заходах під егідою ФІФА та УЄФА, Україну позбавлять Євро-2012.

«Виконавчий комітет УЄФА одностайно вирішив, що у разі призупинення членства ФФУ в складі УЄФА проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року в Україні було б нерозумним, − заявив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. − Але, ми впевнені, ситуація може бути швидко вирішена, і це задовольнить усіх».

У відповідь на реакцію міжнародних асоціацій члени Виконавчого комітету ФФУ, які виступають проти кандидатури Суркіса на посаді президента федерації, заявили, «що керівники ФФУ ухиляються від колективного обговорення і діалогу, навмисно дезінформують про те, що відбувається в українському футболі».

«Насправді ситуація виглядає абсолютно по-іншому, аніж її надали окремі керівники ФФУ: на ХІІ Конгресі ФФУ більшість його делегатів виказала бажання внести до порядку денного питання про вотум довіри президенту Суркісу. Маючи статус головуючого, він не погодився внести це питання до порядку денного, що фактично призвело до зриву Конгресу», − заявили представники Виконавчого комітету ФФУ.

Головний редактор українського журналу «Футбол» Артем Франков прокоментував рішення міжнародних асоціацій:

«Призупинення членства України у ФІФА – це для початку заборона участі збірної країни в турнірі у Кіпрі. А в цілому – повне припинення міжнародних контактів усіх наших команд та інших суб’єктів футбольної діяльності. Хіба що із збірною Оксітанії чи турецького Кіпру можна буде грати, благо їх для ФІФА все одно не існує».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG