Спеціальні потреби

У ФБР допомогли правителю Дубаї затримати доньку, яка намагалась втекти з країни - ЗМІ


Латіфа, донька правителя Дубаї Шейха Мохаммеда
Латіфа, донька правителя Дубаї Шейха Мохаммеда

У 2018-му році агенти ФБР у відповідь на запит з боку Шейха Мохаммеда, еміра Дубаї та прем'єр-міністра ОАЕ, отримали доступ до даних, які дозволили затримати його доньку принцесу Латіфу аль Мактум після спроби втечі. Агенти ФБР, можливо, порушили правила агенції. Про це повідомило американське видання USA Today, з посиланням на численні джерела та результати власного розслідування.

Як повідомляє видання, агентам ФБР можливо надали оманливу інформацію, описавши втечу принцеси, як викрадення. У спробі втечі використовувалась яхта. Після запиту, агенти ФБР звернулись до Інтернет провайдера яхти. При цьому вони не використали звичайну процедури пред'явлення відповідної повістки. Затримання принцеси відбулося поблизу берегів Індії спільними діями спецпризначенців ОАЕ та Індії. Принцесу було повернуто до Дубаї.

Сам вона заявляла, повідомляє Бі-Бі-Сі, що після спроби втечі, родина тримає її у заручниках. Повідомляється, що юридична компанія, яка представляє принцесу, повідомила від її імені, що вона може вільно подорожувати. Зараз Латіфі 35 років.

Американське видання заявило, що ФБР та Шейх Мохаммед відмовились надати коментарі.

"Зв'язок ФБР із викраденням принцеси Латіфи піднімає потенційно складі питання для США з огляду на обурення, яке справа викликала серед правозахисників. Президент Джо Байден обіцяв зробити повагу до прав людини основою закордонної політики та стосунків із союзниками та ворогами. Участь ФБР у операції, навіть, якщо установу не було поінформовано, може бути випробуванням для адміністрації Байдена в контексті дипломатії та національної безпеки", - пише видання.

Дії ФБР засудив виконавчий директор правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот.

"Належна перевірка показала би ФБР, що правитель Дубах Шейх Мохаммед - це одержимий контролем сексист, який [на час описуваних подій] вже добився зникнення його [іншої] доньки Шамси через те що вона хотіла незалежного життя. Але ФБР повірило в історію про "викрадення" і допомогло йому затримати доньку Латіфу", - твітує Рот.

У статті використано матеріали Yahoo! news, Української служби Бі-Бі-Сі, USA Today.

Дивіться також: Джордж Кент наприкінці тижня прибуде до Києва і виконуватиме обов'язки тимчасового повіреного у справах США в Україні до кінця липня

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG