Спеціальні потреби

Ордер МКС на арешт росіян за воєнні злочини - не "пшик"


Фото: будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі, 6 грудня 2022 року (AP Photo/Peter Dejong)
Фото: будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі, 6 грудня 2022 року (AP Photo/Peter Dejong)
Олексій Журавльов

Олексій Журавльов

Депутат російської Державної думи

“Впевнений, що моряки Чорноморського флоту сьогодні дружно сміятимуться з того, що їхнє командування опинилось в розшуку Міжнародного кримінального суду... це просто пшик, покликаний створити інформаційну хвилю і не більш"

Неправда

5 березня Олексій Журавльов, депутат Держдуми (нижня палата російського парламенту), заперечив важливість ордерів на арешт, виданих Міжнародним кримінальним судом проти двох високопоставлених російських військових командирів, підозрюваних у воєнних злочинах в Україні, припустивши, що ордери не матимуть жодних наслідків:

“Впевнений, що моряки Чорноморського флоту сьогодні дружно сміятимуться з того, що їхнє командування опинилось в розшуку Міжнародного кримінального суду... це просто пшик, покликаний створити інформаційну хвилю і не більш".

Заява Журавльова неправдива.

Росія є прихистком для підозрюваних злочинців, але їх заарештують і притягнуть до МКС, якщо вони поїдуть до будь-якої з 124 країн світу, які визнають юрисдикцію світового суду. Зміна режиму в Росії також може покласти край безкарності.

5 березня МКС видав міжнародні ордери на арешт Командувача дальньою авіацією Росії ген.-лейт. Сергія Кобилаша і колишнього командувача Чорноморським флотом Росії адмірала Віктора Соколова.

Кобилаша і Соколова підозрюють у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року. МКС стверджує, що підпорядковані їм військові сили відповідальні за ракетні удари по українській електроінфраструктурі. Російські військові навмисно націлилися на цивільні об’єкти, "заподіявши надмірну нерозбірливу шкоду цивільним особам", – заявив суд.

Міжнародний кримінальний суд діє під егідою ООН. МКС розширює свою юрисдикцію та повноваження на 124 країни світу, які підписали міжнародний договір, відомий як Римський статут. Ці підписанти, які складають 64% усіх країн, повинні заарештувати будь-яку жертву ордера МКС і відправити їх до МКС для суду.

Усі 27 європейських країн, усі 12 країн Південної Америки, 33 із 54 країн Африки, а також Австралія та Японія підписали Римський статут і таким чином визнали юрисдикцію МКС.

"Будь-який представник Чорноморського флоту, який обіймав будь-яку керівну посаду в період масових обстрілів цивільної інфраструктури в Україні у 2022-2023 роках, є або співучасником, або свідком", — сказав Українській службі сестринської організації Голосу Америки Радіо Свобода експерт з міжнародного права Борис Бабін.

"...Мова йде про десятки, сотні і, можливо, тисячі осіб, причетних до цих злочинів. ... Це, як мінімум, не посилить боєздатність Чорноморського флоту", – сказав Бабін.

У березні минулого року МКС видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової за вчинення воєнного злочину у вигляді незаконної депортації українських дітей.

У результаті Путін здійснив лише шість закордонних поїздок у 2023 році. Три з них були в Казахстані, Киргизстані та Білорусі, які є членами Співдружності Незалежних Держав, контрольованої Росією євразійської регіональної міжурядової організації. Путін також відвідав Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію та Китай.

У 2022 році, коли Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну, він дев'ять разів виїжджав за кордон.

Для порівняння, Путін здійснив 22 закордонні візити в кожен із 2018 і 2019 років до COVID.

Відколи Римський статут набув чинності 1 липня 2002 року, судді МКС видали ордери на арешт 42 осіб, 21 з цих осіб були затримані державами-підписантами та передані МКС.

МКС переглянув або все ще розглядає 31 справу, а його судді винесли 10 обвинувальних вироків і чотири виправдувальних вироки.

Двоє із засуджених наразі відбувають покарання. Домінік Онгвен, колишній командувач бригади "Армії опору Господа", угандійського партизанського угруповання, був заарештований у 2014 році та засуджений у 2021 році до 25 років за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Боско Нтаганда, колишній лідер конголезьких повстанців, здався посольству США в Демократичній Республіці Конго в 2013 році. У 2019 році МКС визнав його винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних під час конфлікту 2002-2003 років на сході країни. ДРК і був засуджений до 30 років ув'язнення.

У березні 2009 року президент Судану Омар аль-Башир став першим діючим главою держави, якому МКС висунув звинувачення. Суд видав ордер на арешт аль-Башира за звинуваченнями у злочинах проти людяності, воєнних злочинах і геноциді у зв'язку з конфліктом у Дарфурі, в результаті якого, за даними ООН, з 2003 по 2008 рік загинуло 300 000 людей і 2,5 мільйона були змушені залишити свої домівки.

У квітні 2019 року аль-Башира усунули від влади в результаті військового перевороту. У серпні 2021 року уряд Судану заявив, що передасть аль-Башира МКС.

Як повідомляється, у квітні 2023 року Башир та інші члени його поваленого режиму були переведені до військового госпіталю поблизу столиці Судану Хартум під час боїв між військовими частинами країни та воєнізованими Силами швидкої підтримки (RSF).

Лоран Гбагбо, колишній президент Кот-д'Івуару, став першим колишнім главою держави, який особисто постав перед МКС. У листопаді 2011 року його звинуватили у злочинах проти людяності, скоєних під час збройного конфлікту в країні з 2010 по 2011 рік. Слухання у справі почалися в січні 2016 року, а МКС виправдав Гбагбо в січні 2019 року.

XS
SM
MD
LG