Спеціальні потреби

Лавров неправдиво стверджує, що мер Києва заборонив використання російської мови


25 квітня 2019 року українські законодавці ухвалили законопроєкт щодо української мови, який передбачає обов'язкове використання державної мови в урядових установах, органах місцевого самоврядування та в інших сферах держпослуг (AP Photo/Efrem Lukatsky)
25 квітня 2019 року українські законодавці ухвалили законопроєкт щодо української мови, який передбачає обов'язкове використання державної мови в урядових установах, органах місцевого самоврядування та в інших сферах держпослуг (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Сергій Лавров

Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії

"Нещодавно мер Києва В.В. Кличко затвердив постанову, згідно якої взагалі жодні культурні освітні заходи російською мовою в Києві проводитись не можуть. Навіть у побуті, якщо ви розмовлятимете російською в школі під час перерви, або зайдете до крамниці і звернетесь російською, вам можуть винести адміністративне порушення"

Неправда

Під час круглого столу з іноземними дипломатами 4 квітня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що мер Києва заборонив використання російської мови в повсякденному житті, хоча, за словами Лаврова, більшість українців все ще говорять російською:

"Нещодавно мер Києва В.В. Кличко затвердив постанову, згідно якої взагалі жодні культурні освітні заходи російською мовою в Києві проводитись не можуть. Навіть у побуті, якщо ви розмовлятимете російською в школі під час перерви, або зайдете до крамниці і звернетесь російською, вам можуть винести адміністративне порушення. При цьому переважна більшість українців все ще розмовляє російською. Їм так зручно".

Твердження Лаврова про те, що мер Києва Віталій Кличко заборонив російську мову, є неправдою. Жодних обмежень щодо спілкування російською Кличко не вводив.

Проте в липні минулого року Київрада запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту, зокрема музики, фільмів і книг.

Станом на серпень 2023 року опитування показали, що більшість українців у повсякденному житті спілкуються лише українською.

11 квітня Кличко заявив Українській службі Голосу Америки у відповідь на коментар Лаврова 4 квітня:

"Використання української (державної) мови регулюється законом України. Міська влада виконує закони. Не має повноважень регулювати використання мов. Всі заходи, згідно з законом, відбувається українською мовою. Щодо того, якою мовою говорить людина в побуті (повсякденному житті) - ніяких штрафів, адмінвідповідальності немає".

Вже не вперше Лавров заявляє, що мер Києва заборонив російську мову. 28 грудня минулого року він заявив двом російським державним ЗМІ, інформаційному агентству РИА Новости і телеканалу Россия 24:

"В.В.Кличко в Києві пару місяців тому заборонив застосування російської мови в будь-якій сфері: культурній, суспільній, повсякденному житті Києва. Правда більшість все ще розмовляє російською".

13 липня минулого року Міськрада Києва схвалила мораторій на публічне застосування російськомовних культурних продуктів в місті, заборонивши показ та відтворення російськомовних пісень, фільмів, концертів, театральних та циркових вистав, продажів книжок та інше.

"Російська – мова країни-агресора, і їй не місце в серці нашої столиці", - сказав в день ухвалення мораторію депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук.

Раніше, 27 січня 2023 року, Національний університет Києво-Могилянська Академія (НаУКМА) в Києві заборонила використання російської мови на території університету.

Українська мова є державною в Україні, в тому числі в Києві. 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Відповідно до цього закону використання української мови є обов’язковим для органів державної влади та публічної діяльності. Кілька положень мовного закону набули чинності одразу, але певні норми були введені протягом наступних років.

Закон набув чинності у сфері послуг України 16 січня 2021 року. Він означав, що всі підприємства, організації та магазини зобов’язані обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари та послуги українською мовою.

"Інформація може бути дубльована іншими мовами, а за бажанням клієнта — особисто надана будь-якою іншою прийнятною для сторін мовою", — йдеться в законі.

Київська громадська та незалежна дослідницька організація Соціологічна група "Рейтинг" опитала 6050 жителів України з 16 по 20 серпня 2023 року. На запитання "Яку мову ви використовуєте вдома?" 59% респондентів відповіли, що розмовляють лише українською мовою в повсякденному житті, тоді як 31% сказали, що розмовляють і українською, і російською. Лише 9% сказали, що користуються в повсякденному житті переважно російською мовою.

Ще більша частка респондентів, 82%, назвали українську мову рідною, а про російську – лише 16%.

Протягом 4-27 грудня 2022 року Міжнародний інститут соціології (КМІС), приватний український дослідницький центр у Києві, опитав 2005 респондентів по всій Україні. З них 58% заявили, що спілкуються виключно або переважно українською мовою, а 15% сказали, що спілкуються виключно або переважно російською. Ще 24% сказали, що використовують обидві мови "рівноцінно".

До роботи над статтею долучилась Тетяна Ворожко з Української служби Голосу Америки.

XS
SM
MD
LG