Спеціальні потреби

Путін неправдиво заявляє, що Росія та Китай "захищають" демократію в світі


Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін на офіційній церемонії зустрічі перед Народним залом на площі Тяньаньмень у Пекіні, 16 травня 2024 року. (Сергій Бобильов/Sputnik/viaAFP)
Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін на офіційній церемонії зустрічі перед Народним залом на площі Тяньаньмень у Пекіні, 16 травня 2024 року. (Сергій Бобильов/Sputnik/viaAFP)
Володимир Путін

Володимир Путін

президент Росії

“Наша співпраця є одним із найголовніших стабілізуючих факторів на міжнародній арені. Разом ми підтримуємо принципи справедливості та демократичного порядку, що відображує багатополярні реалії та порядок світу, заснованого на міжнародному праві"

Неправда

Президент Росії Володимир Путін під час дводенного державного візиту до Пекіна цього місяця критикував Сполучені Штати та змальовував дії Москви як стабілізуючу силу в глобальних справах.

Москва та Пекін підтвердили "безмежну дружбу", відсутність "заборонених" сфер співпраці, про що сторони оголосили раніше - 4 лютого 2022 року — за кілька тижнів до повноцінного військового вторгнення Росії в Україну.

Незважаючи на дипломатичну та матеріальну підтримку Пекіном війни Москви, Путін стверджує, що китайсько-російська співпраця не загрожує іншим державам.

Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін на офіційній церемонії зустрічі перед Народним залом на площі Тяньаньмень у Пекіні, 16 травня 2024 року. (Сергій Бобильов/Sputnik)
Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін на офіційній церемонії зустрічі перед Народним залом на площі Тяньаньмень у Пекіні, 16 травня 2024 року. (Сергій Бобильов/Sputnik)

“Наша співпраця є одним із найголовніших стабілізуючих факторів на міжнародній арені. Разом ми підтримуємо принципи справедливості та демократичного порядку, що відображує багатополярні реалії та порядок світу, заснованого на міжнародному праві", - сказав Путін.

Це неправда.

Росія та Китай - авторитарні держави, які активно прагнуть зруйнувати заснований на правилах міжнародний порядок, який США та західні партнери називають "основою глобального миру та процвітання" після закінчення Другої світової війни.

І Китай, і Росія діяли всупереч міжнародним органам, висуваючи територіальні претензії своїм сусідам. Росія послідовно порушувала міжнародне право для досягнення своїх цілей.

Зокрема, вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року порушує Статут ООН, як заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш Раді Безпеки в квітні того ж року.

Статут є основоположним документом ООН, який закріплює принципи міжнародного права, обов’язкові для держав-членів.

Стаття 2(4) Статуту забороняє "загрозу силою або її застосування в міжнародних відносинах і закликає всіх членів поважати суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність інших держав".

Кремль намагався виправдати свою останню війну, стверджуючи, що російськомовні громадяни та етнічні росіяни на сході України зіткнулися з "геноцидом" під владою України.

Міжнародний суд ООН, або МС, вищий судовий орган ООН, неодноразово відхиляв ці претензії як безпідставні. Міжнародний суд у березні 2022 року закликав Росію "негайно зупинити" всі військові операції в Україні.

Проти цього рішення проголосували лише російські та китайські судді. Росія відхилила рішення Міжнародного суду, хоча воно є юридично обов’язковим.

Захоплення Росією українського Кримського півострова у 2014 році, разом із незаконною анексією чотирьох українських територій у вересні 2022 року також порушують міжнародне право.

ГА ООН засудила російський незаконний референдум в Україні, 12 жовтня 2022 року. (Bebeto Matthews/AP)
ГА ООН засудила російський незаконний референдум в Україні, 12 жовтня 2022 року. (Bebeto Matthews/AP)

Міжнародний кримінальний суд (ICC), міжнародний трибунал, який судить осіб, "за вчинення найтяжчих злочинів, що викликають занепокоєння міжнародної спільноти", видав ордери на арешт Путіна та уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової за скоєння воєнних злочинів - незаконне вивезення українських дітей до Росії.

У березні Міжнародний кримінальний суд висунув звинувачення двом високопоставленим російським військовим у підозрюваних воєнних злочинах в Україні.

Міжнародні слідчі причетні російські військові сили до низки воєнних злочинів в Україні.

Майже 2000 українських дітей були вбиті або поранені з часу ескалації війни в 2022 році, щонайменше по дві дитини на день, повідомило 13 травня ЮНІСЕФ, агентство ООН з питань захисту дітей.

Щонайменше 30 000 українських мирних жителів були вбиті або поранені внаслідок російських авіаударів, тоді як українські військові зафіксували близько 130 000 вбитих або поранених, згідно зі звітом Global Conflict Tracker Ради з міжнародних відносин від 20 травня, в якому також мовиться, що через війну близько 10 мільйонів людей змушені були полишити домівки, а майже 15 мільйонів потребують гуманітарної допомоги.

Незважаючи на порушення Росією міжнародного права, Пекін у спільній заяві з Москвою заявив, що "підтримує зусилля російської сторони щодо забезпечення безпеки та стабільності, національного розвитку та процвітання, суверенітету та територіальної цілісності, а також виступає проти зовнішнього втручання у внутрішні справи Росії".

16 травня Китай звинуватив США в лицемірстві за те, що вони закликають до "нормальної торгівлі Китаю з Росією, але надають Україні безпрецедентну військову допомогу".

Однак допомога США Україні призначена для фінансування оборони Києва від військових вторгнень, тоді як допомога Китаю йде на користь агресору.

У березні 2022 року аналітики онлайн-форуму Just Security стверджували, що "надання Китаєм військової допомоги операціям Росії в Україні суперечить основним зобов’язанням згідно зі статтею 41" Статуту ООН.

Стаття 41 забороняє допомагати чи сприяти зусиллям інших держав, спрямованих на порушення найважливіших правових норм, включаючи агресивні війни, які іноді називають "загарбницькими війнами" або "війнами за вибором" — агресивні військові конфлікти, що ведуться не для самооборони.

Як повідомляв Polygraph.info та інші, є вагомі докази того, що Китай постачав компоненти зброї для підтримки загарбницької війни Росії.

Хоча минулого місяця держсекретар США Ентоні Блінкен заявив BBC, що Китай не постачає фактичну зброю "Росії для використання в Україні", він, тим не менш, стверджував, що дестабілізуючий вплив постачання технічних компонентів очевидний.

"[Китай] допомагає Росії продовжувати її агресію проти України, але він також створює зростаючу загрозу для Європи через агресію Росії", – сказав Блінкен, додавши, що це "допомагає посилити найбільшу загрозу безпеці [Європи] з кінця холодної війни".

Китай також допоміг пом’якшити вплив західних санкцій, спрямованих на те, щоб позбавити Росію засобів для ведення загарбницької війни. Пекін постачав Москві найважливіші компоненти, необхідні для виробництва зброї, одночасно нарощуючи торгівлю, особливо імпорт нафти та газу, щоб допомогти російській економіці залишатись на плаву.

За розсекреченими даними розвідки США, у 2023 році на Китай припадало 90% російського імпорту мікроелектроніки, необхідної для виробництва ракет, танків і літаків, а також 70% верстатів, які, ймовірно, використовуються для виробництва балістичних ракет.

Пекін також надав Кремлю дипломатичну підтримку у війні проти України, регулярно голосуючи спільно з Росією в Раді Безпеки ООН і використовуючи свою пропагандистську машину для посилення тем для розмов, спрямованих на виправдання незаконної війни Росії.

Як і Росія, Китай також стає все більш агресивним щодо своїх сусідів.

Пекін постійно ігнорує ключове рішення міжнародного суду та морське право ООН, яке визначає територіальні води сусідів Китаю.

Китайська берегова охорона регулярно бере участь у зловмисних діях у західній частині Тихого океану та за її межами, відстоюючи претензії Китаю на території та природні ресурси.

Китай також дедалі рішучіше заявляє територіальні претензії та має територіальні суперечки з багатьма своїми сусідами, що іноді призводить до незначних сутичок.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

XS
SM
MD
LG