Спеціальні потреби

31 травня вибігає термін найбільшого вислання російських дипломатів з Чехії


Група у складі 54 російських дипломатичних працівників з сім’ями полишили Чехію 29 травня 2021 р.
Група у складі 54 російських дипломатичних працівників з сім’ями полишили Чехію 29 травня 2021 р.

З Чеської республіки у понеділок 31 травня повинні виїхати до Росії останні з понад шістдесяти російських дипломатів у межах найбільшого вислання дипломатичних працівників за історію відносин двох країн.

Причиною різкого погіршення відносин Праги з Москвою стали звинувачення чеського уряду про причетність російських агентів до вибухів на складах боєприпасів 2014 року, в результаті яких загинули дві людини і завдано значної матеріальної шкоди.

Країни Європейського Союзу, а також Сполучені Штати і НАТО заявили про солідарність з Чехією, а деякі східноєвропейські країни вислали російських дипломатів, зокрема звинувачених у шпигунські діяльності.

Майже одночасно з чеськими звинуваченнями прокуратура Болгарії заявила про зв’язок інциденту в Чехії з вибухами на болгарських складах боєприпасів 2015 року.

У Празі та в Софії підозрюють, що йдеться про акти саботажу спрямовані на зрив постачань зброї Україні.

Чехія та Болгарія - теперішні члени НАТО, а в минулому - учасниці Варшавського договору успадкували з комуністичних часів арсенали, а також технології виробництва зброї сумісної з тією, яку застосовує армія України.

Росія заперечила причетність до інцидентів і в оприлюдненому 14 травня списку назвала Чехію «недружньою» державою.

«Це підтверджує, що відповідь Чеської республіки на інцидент у Врбетице була правильною, і реакція зачепила Росію так глибоко, що (Москва) вирішила зарахувати нас до списку недружніх держав разом зі Сполученими Штатами», - прокоментував рішення чеський міністр внутрішніх справ Ян Гамачек.

Протистояння між Прагою та Москвою і вимоги про обов’язкову рівну кількість дипломатів в обох країнах означають, що відтепер кожне представництво може мати лише по 7 дипломатів і 25 адміністративно-технічних працівників, а також по 19 місцевих працівників.

Дивіться також: Вашингтон вирішив не відновлювати співпрацю з Росією у рамках Договору про відкрите небо. Відео

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG