Спеціальні потреби

ЄС заморозив допомогу Україні


ЄС заморозив допомогу Україні
ЄС заморозив допомогу Україні

Європейський Союз призупинив надання допомоги українському уряду. Чиновники Єврокомісії пояснюють це запровадженням владою непрозорих процедур державних закупівель. Мовляв, згідно з підписаним президентом Віктором Януковичем законом, уряд отримав право закуповувати для державних потреб без тендерів великі кількості товарів та послуг.

Посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що йдеться про майже 30 мільйонів євро, і до кінця року Україна може недоотримати до 100 мільйонів євро. «Країна має покращити управління – він.

Водночас українські урядовці заявляють, що очікують швидко домовитися з європейськими партнерами і розблокувати надання фінансової допомоги. Віце-прем’єр-міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко роз’яснює, що закон про держзакупівлі розроблявся спільно з експертами Євросоюзу, а тому встановлює процедури закупівель схожі до тих, які діють в європейських країнах:

«Можу сказати, що ми десятки нарад провели, і у нас сьогодні закон абсолютно відповідає нормам ЄС», – цитує урядовця представництво України в Євросоюзі.

Тігіпко зазначив, що найближчим часом Верховна рада має схвалити декілька доповнень до діючого тендерного законодавства, які усунуть усі непорозуміння між партнерами.

Голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков роз’яснює, що рішення ЄС не матиме критичних наслідків для економіки. Мовляв, допомога, надання якої призупинив Євросоюз, носить вузькоспеціальний напрям і пов’язана з навчанням чиновників, забезпеченням держорганів комп’ютерною технікою, допомогою із розробкою Інтернет-сайтів районних державних адміністрації.

Інші, зокрема макроекономічні сфери співпраці із ЄС, дане рішення і ніяк не заторкує, резюмує депутат, – «регіонал»:

«Я не розглядаю це як якусь трагедію, це абсолютно робочий момент», – цитує Плотнікова офіційний партійний сайт.

Депутат також наголосив, що перед Україною стоїть завдання «створити прозоре тендерне законодавство, яке задовольнить зокрема і Європейський Союз», а також зауважив, що українська влада прислуховується до порад європейців і готова змінити суперечливі положення тендерного законодавства.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG