Спеціальні потреби

Зона вільної торгівлі з Україною запрацює з 2016 року - комісар ЄС


Сесилія Мальмстрьом
Сесилія Мальмстрьом

Єврокомісар з питань торгівлі Сесилія Мальмстрьом заявила в четвер, що торговельна угода між ЄС і Україною набуде чинності на початку 2016 року, незважаючи на заклики Росії відкласти імплементацію.

Президент Росії Володимир Путін попереджав, що Москва обмежить доступ України до життєво важливих для неї російських ринків, якщо Київ введе в дію будь-які положення торговельної угоди з ЄС.

«Це вирішувати не Росії, - заявила Мальмстрьом журналістам, прибувши на зустріч міністрів торгівлі ЄС. - Європейський Союз, держави-члени, українська сторона дуже чітко дали зрозуміти, що угода почне діяти з 1 січня 2016 року».

Росія наполягає на перенесенні дати принаймні на рік.

Угода між ЄС та Києвом опинилася в центрі дебатів, які починалися як перетягування канату між Брюсселем і Кремлем з приводу України, але потім переросли в російську анексію Криму, збройний конфлікт на сході України і побоювання у зв'язку з можливим початком нової «холодної війни».

ЄС заявляє, що готовий обговорити торговельні проблеми Росії та проведе зустріч з представниками Москви і Києва пізніше в цьому місяці.

Представники ЄС стверджують, що Росія вимагає вилучити більше двох тисяч товарів зі списку українських продуктів, що потрапляють під режим безмитних поставок в ЄС, що анулювало б близько чверті всієї угоди.

Російські компанії також стурбовані тим, що вони не зможуть експортувати свої товари в Україну після того, як вона запровадить вищі стандарти ЄС в рамках реалізації угоди.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG