Спеціальні потреби

Боргів ЄЕСУ, у яких звинуватили Тимошенко, не існує


Боргів ЄЕСУ, у яких звинуватили Тимошенко, не існує
Боргів ЄЕСУ, у яких звинуватили Тимошенко, не існує

Не встигли Юлію Тимошенко звинуватити в боргах ЄЕСУ, як з’ясувалася цікава річ: боргів ЄЕСУ не існує в природі.

Їх нема ні у вигляді державної заборгованості України перед Росією, ні у вигляді приватного боргу корпорації «Єдині енергетичні системи» перед Міністерством оборони РФ.

Про це йдеться у роз’яснювальному листі міністра юстиції Олександра Лавриновича у відповідь на запит Інни Богословської, голови парламентської слідчої комісії з питань газових угод 2009 р. Лист був написаний ще у червні цього року і, як мовиться там, Україна не давала державних гарантій щодо повернення Росії комерційних боргів ЄЕСУ. У Міністерстві фінансів немає такої інформації. Так само в Мінфіні відсутня інформація про будь-яку заборгованість ЄЕСУ перед російським Міноборони.

«За інформацією Міністерства фінансів, у його обліку відсутня інформація щодо наявності будь-якої заборгованості корпорації «Єдині енергетичні системи України» перед Міністерством оборони РФ, а Міністерством фінансів не надавались державні гарантії за зобов’язаннями корпорації», – наголошує в листі міністр Лавринович.

Тимошенко не винна, справу сфальсифіковано, і це підтверджує чинна влада в особі міністра. Так вважають у партії «Батьківщина». Перший заступник голови партії Олександр Турчинов на прес-конференції продемонстрував журналістам лист Лавриновича. Він також зажадав притягнення до відповідальності прем’єра Миколи Азарова – за те, що той при кожній нагоді згадує про борги ЄЕСУ, чудово знаючи, що їх не існує.

За словами Турчинова, нову кримінальну справу проти Тимошенко порушили з єдиною метою: «пояснити агресію щодо Тимошенко як всередині країни, так і за її межами».

Водночас пані Богословську, яка керує парламентською слідчою комісією, оприлюднення листа Лавриновича не збентежило. Вона запропонувала цей лист про відсутність боргів ЄЕСУ не брати до уваги. Богословська також пояснила, що Тимошенко звинувачують не в тому, що вона оформила комерційний борг як державний, а в тому те, що хотіла так зробити. «Кримінальна справа проти Ю.Тимошенко і П.Лазаренка порушена за спробу, підкреслюю – спробу перевести борг приватної компанії на держбюджет», – пояснила народний депутат.

А тим часом поки Юлія Тимошенко готується до допитів у справі про борги ЄЕСУ та підбирає собі адвокатів, парламент розмірковує, що робити з її вироком у «газовій» справі.

Декриміналізація – або розпуск Ради. Такий ультиматум висунула в понеділок опозиційна фракція БЮТ. Бютівці вимагають, щоб декриміналізація статей, за якими судять Тимошенко і Луценка, була проголосована парламентом уже у вівторок. Лідер фракції Іван Кириленко на погоджувальній раді запропонував невідкладно розглянути в другому читанні президентський законопроект разом із поправками, які рятують Тимошенко і Луценка. Тоді, мовляв, на час візиту президента до Брюсселя, запланованого на 20 жовтня, проблему переслідувань опозиції було б знято, а вимоги європейців задоволено.

Утім, чи згодиться більшість рятувати лідерів опозиції з тюрми, невідомо, так само як і те, чи поїде Янукович у Брюссель.

Відповідь, наразі, радше негативна.

Принаймні спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що 226 голосів, необхідних для «декриміналізації» Тимошенко, немає. А лідер парламентської більшості Олександр Єфремов сказав, що після такого рішення соромно було б перед народом.

«Якби ми завтра прийняли це рішення – що нам люди скажуть? Нам люди скажуть, що якщо для народу, то закон існує. А якщо попадаються якісь керівники, то це одразу переводиться в якусь політичну площину, і тут закону не існує, а якщо він є, то його просто скасовують», – обурився Єфремов.

XS
SM
MD
LG