Спеціальні потреби

ЄС та США спільно протидіятимуть спробам використовувати енергетику як зброю - заява 


Держсекретар США Ентоні Блінкен та Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, Брюссель 4 квітня 2023 року
Держсекретар США Ентоні Блінкен та Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, Брюссель 4 квітня 2023 року

США та ЄС домовились разом протистояти спробам дестабілізації енергетичного ринку у відповідь на російські загрози глобальній енергетичній безпеці. Про це йдеться у спільній заяві США та Євросоюзу, яку оприлюднили у вівторок, 4 квітня, після засідання Енергетичної ради ЄС - США в Брюсселі.

“ЄС і США мають намір продовжувати координацію двосторонніх та багатосторонніх дій, щоб підтримувати стабільність глобальних енергетичних ринків, - мовиться у заяві. - Обидві сторони підтвердили рішучу відданість за допомогою адекватних заходів прямо протидіяти усім зусиллям, спрямованим на подальшу дестабілізацію глобальної енергетичної ситуації та на обхід санкцій”.

Рада озвучила основні кроки для того, щоб протистояти спробам використовувати енергетику як зброю. Зокрема, Рада закликає прискорити енергетичний перехід від виробництва викопного палива до відновлювальних джерел енергії, зменшити залежність від викопного палива, скоротити споживання енергії.

“У світлі поточного тиску, який спричинила війна Росії в Україні, Рада підкреслила, що енергозбереження, енергоефективність і швидке впровадження відновлюваних джерел енергії є ключовими стовпами енергетичного переходу”, - мовиться у заяві.

У контексті російської війни в Україні, в цій заяві ЄС і США оголосили вимогу до Росії “вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, вони засудили “небезпечні дії Росії на Запорізькій АЕС та підкреслили свою повну підтримку роботи місії МАГАТЕ”, Рада також закликала Росію вивести свій персонал і військову техніку із Запорізької АЕС, а повний контроль над станцією повернути Україні.

Країни Енергетичної ради підтвердили, що бачать майбутнє громадян України та Молдови у Європейському Союзі, а відтак продовжуватимуть підтримувати подальшу євроінтеграцію України та Молдови.

“Рада продовжує підтримувати інтеграцію обох країн (України та Молдови - ред.) з ЄС у всіх енергетичних секторах, зокрема, шляхом прискорення розвитку енергетичної інфраструктури та взаємозв’язків”, - йдеться у заяві енергетичної ради.

США та ЄС запевнили, що “продовжуватимуть підтримувати швидке відновлення та реконструкцію України”, сприятимуть її переходу до чистої енергії.

ЄС та США вкотре наголосили на відданості наміру перейти на нульовий рівень викидів вуглецю до 2050 року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG