Спеціальні потреби

Роль Обами, Пейлін та Клінтона у виборчих перегонах до Конгресу


Цього року багато видатних політичних фігур США долучилися до виборчих кампаній на підтримку кандидатів від своїх партій. Серед них, екс-президент демократ Білл Клінтон, колишня кандидатка у віце-президенти республіканка Сара Пейлин та перша леді Мішель Обама.

З рейтингами, вищими за рейтинги її чоловіка на 20%, перша леді Мішель Обама вирушила у передвиборче турне, щоб заохотити якомога більше виборців підтримати демократів на цих перегонах у Конгрес.

Мішель Обама створила собі позитивний імідж за допомогою програм із заохочення людей вести активний та здоровий спосіб життя, правильно харчуватися та займатися садівництвом. На відміну від свого чоловіка вона стоїть осторонь суперечок стосовно реформи системи охорони здоров’я та скандалів з порятунком збанкрутілих фінансових установ. Натомість перша леді зосередилась на ролі дружини та матері:

«Мої діти – центр мого всесвіту. І все, що я роблю – це заради їх майбутнього».

Ці на перший погляд прості слова мають потужну політичну спрямованість, – каже журналіст Енді Барр:

«Її виступи безсумнівно мають політичний характер. Кожна її заява, все, що виходить зі стін Білого дому розраховано це у першу чергу на жінок поміркованих поглядів. Саме вони на минулих виборах підтримали Барака Обаму. Втім виглядає, що сьогодні вони більше віддають перевагу республіканцям».

А ось головною зброєю республіканців на цих виборах стала Сра Пейлін – колишня кандидатка на посаду віце-президента. Її агітаційна кампанія отримала прізвисько «Мама Гризлі». Пейлін звертається у своїх промовах переважно до жінок, закликаючи захистити Америку від розширення уряду. Назву «Мама Гризлі» політичний коментатор Майк О’Брайєн пояснює так:

«Вона уособлює жінок-матусь, які із завзятістю ведмедихи гризлі готові у разі необхідності нападати та захищатись».

Мами Гризлі – саме так Сара Пейлін назвала жінок-кандидатів від Республіканської партії, які перемогли на праймериз іменитих конкурентів раніше цього року. Втім, не всім подобається консервативна категоричність, яку пропонує Пейлін. Кілька протеже Пейлін відійшли з її табору з наближенням основних виборів. У той час, коли Пейлін виступала перед виборцями у Каліфорнії, місцеві кандидати у Сенат – Карлі Фіоріна та на посаду губернатора – Мег Вітман не взяли участь у її заходах, пославшись на зайнятість.

Інше знайоме обличчя на цьогорічних перегонах – колишній президент, демократ Білл Клінтон:

«Все, що ми просимо – це два роки. Ви дали їм вісім років, за які вони викопали нам глибоку яму. Дайте нам ще хоч два, щоб ми всі разом вилізти з неї».

Свого часу республіканці спробували оголосити Клінтону імпічмент. Сьогодні колишній президент займається благочинною діяльністю через свій фонд Глобальна ініціатива Клінтона. За кордоном у нього високі рейтинги. Аналітики кажуть, що демократам він все ще до вподоби, з ним пов’язані позитивні асоціації.

На противагу Клінтону, інший колишній президент, республіканець Джордж Буш на цих виборах – не помітний. Журналіст Енді Барр зазначає:

«Він один з найбільш непопулярних політиків за всю історію. Я певний, що одного дня це ставлення до нього зміниться, як це було зі всіма президентами, але поки що він дуже непопулярний».

Аналітики кажуть, що важко передбачити, який вплив участь політиків, які самі не балотуються, але агітують за інших, матиме на результат перегонів. Втім, якнайменш вони привертають увагу до вборів – а це вже важливо. Адже у листопаді політичне обличчя країни може змінитися. Нагадаємо, американці обиратимуть повний склад Конгресу та 37 із 100 сенаторів. Якщо республіканці здобудуть більшість у Конгресі, просування Обамою певних внутрішньополітичних питань може уповільнитися.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG