Спеціальні потреби

Голоси чорношкірих виборців можуть вирішити долю більшості у Конгресі


Висока явка чорношкірих виборців два роки тому, стала одним з ключових факторів, що допомогли Бараку Обамі стати президентом. На цих виборах у Конгрес Обама знову закликає представників чорношкірої громади з’явитися на дільницях. Але за два роки настрої у цій громаді дещо змінилися. Багатьом чорношкірим не подобається політика уряду Обами, а дехто відверто виступає проти нього, балотуючись у Конгрес від Республіканської партії.

Водночас політичні оглядачі кажуть, якщо чорношкірі виборці з’являться на дільницях, то шанси демократів виглядатимуть значно краще, ніж якщо афроамериканці не прийдуть голосувати.

У 2008-му явка чорношкірих була рекордною – 17 мільйонів, що у півтори рази більше, ніж у 2000-му. 95% з них два роки тому проголосували за Обаму. Останні місяці президент не шкодував горла і грошей, закликаючи чорношкірих знову прийти і підтримати Демократичну партію:

«Республіканці розраховують, що молодь, члени профспілок і чорношкірі виборці залишаться вдома і не підуть голосувати».

Занепокоєння президента можна зрозуміти. Електоральна база Демократичної партії за останні два роки суттєво зменшилися через розчарування політикою Вашингтона. Особливо, апатія відчутна серед чорношкірих виборців.

Демократична партія витратила мільйони доларів на рекламу, розраховану виключно на чорношкіру аудиторію. За підрахунками аналітиків явка чорношкірих може вирішити долю щонайменше 20-ти місць у Палаті представників і зберегти більшість у руках демократів.

Втім, інші експерти вказують, навіть якщо чорношкірі активно прийдуть на дільниці, це ще не означає, що вони стовідсотково підтримають демократів. Багато з них настільки розчаровані Обамою, що готові прийти лише для того, щоб проголосувати за республіканців.

А 14 чорношкірих навіть стали кандидатами у конгресмени від Республіканської партії і відкрито виступають проти Обами.

Тім Скот балотується у Південній Короліні від республіканців. В окрузі де білих виборців втричі більше ніж чорношкірих, Тім Скот впевнено лідирує:

«Якщо ви вірите у консервативний уряд, у капіталізм, базований на вільному ринку, якщо ви вірите у те, що не треба витрачати гроші яких у вас немає – ви також належите до Руху чаювання».

Скота підтримала Сара Пейлін – активіст крайнього правого крила Республіканської партії – Руху чаювання.

Республіканці на цих виборах відверто заявляють, що політика, яку пропонує президент Обама, є програшною і заганяє країну у ще більші борги. Висунувши на місця у Конгресі 14 чорношкірих кандидатів, вони ще й дають виборцям зрозуміти, що Республіканська партія готова змінюватися і може відібрати у демократів монополію на голоси етнічних меншин.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG