Спеціальні потреби

Байден в Україні мав чітко заявити, яким він бачить закінчення війни. Коментарі експертів


Президент США Джо Байден зустрічається із президентом України Володимиром Зеленським під час візиту у Київ. 20 лютого 2023 року. Фото: Evan Vucci/Pool via REUTERS 
Президент США Джо Байден зустрічається із президентом України Володимиром Зеленським під час візиту у Київ. 20 лютого 2023 року. Фото: Evan Vucci/Pool via REUTERS 

Чітку мету США щодо закінчення війни в Україні очікував почути від президента Байдена у Києві Дейвид Креймер, виконавчий директор Інституту Джорджа Буша.

В ексклюзивному інтерв’ю Українському відділу Голосу Америки Креймер сказав: “Я сподіваюся, що президент Байден змінить свою фразу “так довго, скільки буде потрібно” на фразу “до тих пір, поки Україна не переможе. Саме такою має бути мета США”.

Дейвид Креймер, який працював в Держдепартаменті США за президентства республіканця Джорджа Буша та входить до Ради директорів “Міжнародного республіканського інституту” США, висловив також сподівання, що у США буде “менше розмов про переговори з Росією”.

Дейвид Креймер
Дейвид Креймер

“Росія несерйозно ставиться до переговорів, і українці не підтримують переговори з Росією, тому що не довіряють Путіну на підставі його жахливого досвіду”, - наголосив експерт.

В цілому візит Байдена в Київ Креймер оцінює позитивно як “важливий” та “історичний”.

За його словами, цим візитом президент США “продемонстрував решті Європи, що США продовжуватимуть підтримувати Україну”.

“Я не вважаю, що ми надаємо допомогу достатньо швидко і достатньо масштабно. Але в цілому, на мою думку, адміністрація попрацювала добре. Це частина обов’язків президента – демонструвати підтримку Україні, демонструвати лідерство США на світовій арені. Тому я вважаю, що сьогодні він вчинив абсолютно правильно. … Це також буде великим поштовхом для європейців в час, коли вони розмірковують, яку позицію та підтримку продовжувати надавати українцям”, - заявив експерт.

“Це було надзвичайно важливо для Сполучених Штатів. Це було надзвичайно важливо для України. Це був надзвичайно важливий сигнал для Москви про те, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну”, - додав Креймер.

Він сподівається, що президент України Володимир Зеленський зміг скористатись цією “золотою можливістю”, щоб особисто переконати Байдена надати Україні необхідні додаткові системи озброєнь, зокрема винищувачі F-16 та далекобійні ракети.

“Можливість, яку президент Зеленський отримав під час цієї поїздки, це особисто переконати президента Байдена в необхідності додаткової військової допомоги. Це золота можливість”, - сказав Креймер.

Білий дім повідомляв, що США попередили Росію про цей візит за кілька годин до поїздки з метою "деконфліктування". Дейвид Креймер вважає таке рішення правильним.

“Я не здивований, що ми попередили росіян про візит президента Байдена. Можливо, ми не були конкретні, просто сказали їм, що буде візит високопоставленого представника США. Але не треба бути великим винахідником в Росії, щоб зрозуміти, що, ймовірно, йдеться про президента Байдена, оскільки в його планах було відвідати Польщу цього тижня. Думаю, повідомити їм було правильним рішенням, щоб уникнути будь-якої можливості ракетного удару по поїзду чи будь-якому іншому місці, де міг би бути президент Байден”, - сказав виконавчий директор Інституту Джорджа Буша Дейвид Креймер в коментарі Українському відділу Голосу Америки.

Джон Гербст
Джон Гербст

Директор Євразійського центру «Атлантичної ради», колишній посол США в Україні Джон Гербст вважає візит Байдена в Київ “вартим уваги”, але не історичним.

В інтерв’ю Українському відділу Голосу Америки Гербст заявив, що сподівався почути “значно сильніші” заяви Байдена.

“Політика адміністрації США - … це обережна політика підтримки України, щоб принаймні переконатися, що Путін не зможе здобути легку перемогу. Чого зараз немає, то це надійної політики, яка б забезпечила поразку Путіна.

І цей візит цього не змінив. Інакше оголошення, яке він зробив про зброю, було б іншим, ніж те, що він сказав”, - зазначив Гербст.

Гербст критикує “несміливу” позицію адміністрації Байдена в питанні надання Україні літаків, ракет великої дальності або танків в тій кількості, щоб вони могли змінити ситуацію на полі бою. За словами експерта, Президент Байден має чітко пояснити, яким він бачить закінчення цієї війни.

“Президент не пояснив американському народу наш життєво важливий інтерес (в цій війні - ред.), не пояснив нашої дуже чіткої мети, тому люди досі запитують, яка в цьому всьому наша мета. І президент не надав засобів для досягнення нашої мети. Ви можете її описати як перемогу України, щоб вони мали територіально цілісну, стабільну країну в межах економічно життєздатних кордонів. Або ви визначаєте це як поразку Кремля в його спробах підкорити Україну. Він не прояснює цих цілей і не надає засобів для їх досягнення, а це значило б надіслати в Україну всі передові військові системи, необхідні для цього”, - аналізує візит Джон Гербст.

За думку Гербста, візит Байдена в Україну не матиме історичної пам’яті:

“Ніщо зі сказаного Байденом у Києві не матиме справжньої історичної пам’яті. І якщо Байден так само буде говорити у Варшаві, то це не буде промова, записана як промова великого державного діяча.

Це не буде Кеннеді біля Берлінського муру з промовою “Я – берлінець”, це не буде як Рейган у Берліні “Пане Горбачов, зруйнуйте цю стіну”. Це не матиме такого історичного значення чи резонансу”, - не приховує критики експерт аналітичного центру “Атлантична рада” Джон Гербст.

При цьому Гербст віддає належне Білому дому за їхню роботу в згуртуванні коаліції з допомоги України, посиленні НАТО, запровадженні санкцій щодо Росії.

Президент США Джо Байден відвідав Україну з несподіваним візитом 20 лютого у понеділок. Серед іншого, він оголосив про новий пакет військової допомоги України та повідомив про намір запровадити нові санкції щодо Росії.

До роботі над матеріалом долучилась Ірина Соломко

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG