Спеціальні потреби

Сейсмологи у США тестують нову систему попередження про землетрус


Сейсмологи у США тестують нову систему попередження про землетрус
Сейсмологи у США тестують нову систему попередження про землетрус

Сейсмологи у Каліфорнії тестують нову систему, яка б попереджала людей про наближення землетрусу. В активну роботу її запустили лише на початку вересня, коли територію в районі Ньюголл сколихнув землетрус силою 4,2 бала. Експерти заявили, що нова розробка ефективно спрацювала, і вона може рятувати життя.

Сейсмолог Елізабет Кочран пояснює як працює нова система:

«Ви отримуєте попередження про наближення землетрусу. Якої він буде сили. Вам не треба сидіти і гадати – мені втікати звідси, чи можна просто пересидіти?»

На початку місяця вона сиділа на своєму робочому місці, коли раптом почула попередження: «землетрус силою у 4,2 бала сколихнув Ньюголл, і вона може відчути коливання землі через 5 секунд».

«Я порахувала до п’яти і відчула незначне коливання, так звану хвилю «Сі», – розповідає Елізабет Кочран.

«Це щось неймовірне. Вперше люди отримали спочатку попередження, і аж потім вже відчули коливання», – каже професор Том Хітон.

Коливання середньої сили очікуються через 5 секунд. 5 секунд на перший погляд – надто короткий час для попередження. Втім, цього достатньо, щоби встигнути сховатися. У перспективі науковці хочуть збудувати систему попередження яка б, як у Японії, відключала лінії електропередач і зупиняла швидкісні потяги, аби ті не зійшли з рейок. Чи навіть просто зупинила ліфт на найближчому поверсі, щоби люди в ньому не застрягли. Коли у березні цього року Японію сколихнув потужний землетрус силою 9 балів, чимало людей у Токіо були попереджені за 30 секунд до того, як відчули коливання. Дослідники кажуть, що це може врятувати тисячі життів. На розробку своєї системи Японія витратила півмільярда доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG