Спеціальні потреби

США визнали удар дроном в Кабулі "трагічною помилкою"


Фото: Афганці інспектують руйнування будинку родини Ахмаді, після удару дроном в Кабулі, 29 серпня 2021 ркоу
Фото: Афганці інспектують руйнування будинку родини Ахмаді, після удару дроном в Кабулі, 29 серпня 2021 ркоу

Удар проведений США з допомогою дрона у час завершення евакуації з Кабула не вбив терористів, які намагались напасли та міжнародний аеропорт в Кабулі, а натомість вбив 10 цивільних. включаючи працівника сфери допомоги та сімох дітей, пише Джефф Сельдін в статті для "Голосу Америки".

Командувач військ США в регіоні оголосив про помилку на основі результатів військового слідства, відкритого після повідомлень ЗМІ та цивільних, що від нападу ракетою Hellfire постраждали цілі, які не становили загрозу.

"Цей удар було проведено на основі щирого переконання, що він усуне неминучу загрозу для наших сил та евакуйованих в аеропорту, - заявив генерал США Кеннет МакКензі, командувач Центрального командування журналістам через відеозв'язок. - Наше розслідування дійшло висновку, що удар був трагічною помилкою".

Міністр оборони США Ллойд Остін також вибачився за удар.

"Від імені службовців Міністерства оборони я висловлюю глибоке співчуття тим членам родини вбитих, - йдеться в заяві Остіна. - Ми вибачаємось і прагнемо винести уроки з цієї жахливої помилки".

МакКензі заявив, що США розглянуть можливість провести виплати членам родини загиблих, однак визнав, що проведення таких виплат буде складно зробити без присутності США в Афганістані.

Правозахисники вимагають від влади США подальших дій. "США мають зобов'язатись провести повне, прозоре і безстороннє розслідування інциденту", - заявив головний кризовий радник "Міжнародної амністії" Браян Кестнер.

Деякі американські законодавці також закликали вжити заходів.

"Міністерство оборони США зробило перші кроки до прозорості та підзвітності", - сказав конгресмен Адам Шифф, голова Комітету з розвідки Палати представників США.

"Ми мусимо знати, що пішло не так у години та хвилини перед ударом, щоб запобігти подібним трагедіям у майбутньому", - додав він.

"Комітет зі збройних послуг цими тижнями заслухає посадовців адміністрації стосовно хаотичного та смертоносного виходу з Афганістану", - сказав сенатор Джеймс Інгофф.

Також постає питання майбутніх контртерористичних ударів в Афганістані, які будуть проводитись "з-поза горизонту" - з американських баз на Близькому сході.

МакКінзі запевнив, що правила будуть іншими.

"Матимемо, скоріш за все, більше можливостей, ніж ті, що ми мали в надзвичайних умовах нестачі часу, вивчити ціль ... праналізувати ціль на декількох платформах ... Ми не могли це робити, через наявність нагальної і неминучої загрози для наших сил".

Дивіться також: Час-Тайм. У Конгресі США хочуть збільшити безпекову допомогу Україні

Час-Тайм. У Конгресі США хочуть збільшити безпекову допомогу Україні
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:59 0:00


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG