Спеціальні потреби

Дослідження: чотириногі друзі допомагають школярам


Майже 15% американських школярів мають серйозні проблеми з читанням, як свідчать про це дані Міністерства охорони здоров’я та соціального забезпечення США. Втім, вчені Каліфорнійського університету, здається, знайшли досить просте вирішення цієї проблеми. Допомогти покращити здібності школярів можуть їхні чотириногі друзі.

Бібліотека у місті Норфолк, штат Коннектикут, стала улюбленим місцем восьмирічного Кевонте після його знайомства із чотирирічним собакою на ім’я Бразил. Другокласник Кевонте мав проблеми із читанням, але відколи почав читати своєму чотирилапому другу – його навики значно покращились. Пояснення просте: собака ніколи не осудить за помилки, а саме страх бути осудженими створює дітям психологічний дискомфорт при читанні.

«Якщо я роблю помилку – ніхто з мене не сміється», – говорить одна учениця.

Академічний директор читацького Інтернет-клубу для дітей Френсіс Александер говорить:

«Якщо ви робите помилку, то почуваєтесь незручно. А, читаючи для собаки, немає жодного дискомфорту, якщо помиляєшся».

І це підтвердили науковці Каліфорнійського університету. Дослідження показало, що діти, які читали собакам упродовж 10 тижнів покращили свої читацькі здібності на 12% і стали впевненішими у собі. Тоді як діти, які не брали участь у дослідженні, не продемонстрували жодного прогресу.

«Коли читаєш собаці – не напружуєшся, ніхто не стоїть і не дивиться на тебе. Є тільки ти і собака», – каже хлопчик.

Завдяки своєму чотирилапому другові, на останньому іспиті з читання Кевонте заробив хорошу оцінку…тому, що Бразил уміє слухати.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG