Спеціальні потреби

У світі відзначають День вишиванки і закликають обрати "правильний бік" між добром і злом


"Особливо цього року вишиванка символізує силу, рішучість та єдність українського народу. Українці надихають світ мужністю та відвагою"
"Особливо цього року вишиванка символізує силу, рішучість та єдність українського народу. Українці надихають світ мужністю та відвагою"

Високопосадовці та знаменитості різних країн одягають вишиті сорочки в українському стилі, а організації збирають допомогу для захисників України – так у світі відзначають міжнародний День вишиванки.

З гордістю вшановую українську культуру, одягаючи вишиванку.
Бріджит Брінк

“З Днем вишиванки! У той час, як Росія атакує культурну ідентичність і спадщину України, я разом з моїми українськими та американськими колегами з гордістю вшановую українську культуру, одягаючи вишиванку”, - написала у Твіттері посолка США в Україні Бріджит Брінк.

Вишиванку одягнув і посол ЄС в Україні Матті Маасікас. "Для мене вишиванка - це наснага", - сказав дипломат.

Свої відчуття від вишиванки озвучили й інші європейські дипломати. "Краса України", - сказала посолка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

"У День вишиванки ми віддаємо належне силі та незламності українського народу, який продовжує відстоювати право на життя та національну ідентичність", - написали дипломати і співробітники посольства Великої Британії в Україні.

Вишиванками сьогодні був прикрашений і парламент Канади.

"Я бажаю українцям Канади та українцям у всьому світі чудового Дня вишиванки, коли ми святкуємо наші прекрасну та стійку спадщину, традиції та культуру", - пише на своїй сторінці у Фейсбуці міністерка фінансів Канадиукраїнського походження Христя Фріланд. Нещодавно вона виступала українською мовою під час візиту до Торонто прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд написала у Твіттері: "Сьогодні я приєднуюсь до наших українських друзів у святкуванні Дня вишиванки. Особливо цього року вишиванка символізує силу, рішучість та єдність українського народу. Українці надихають світ мужністю та відвагою". Вона пообіцяла надалі підтримувати Україну.

"Нагадування, що світло і темрява існують пліч-о-пліч. Важливо вибрати правильний бік і допомогти добру перемогти зло", - прокоментувала своє фото у вишиванці прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

Посолка України в США Оксана Маркарова нагадала: "Вишиванка - це не лише краса і дуже зручно, а й оберіг. У час найбільших випробувань нашого народу її значення завжди зростало. У час найбільших випробувань нашого народу її значення завжди зростало. Сьогодні, коли її носять наші мужні воїни і світові лідери, а українці одягають як символ ідентичності чи маніфест опору окупації, ми у Посольстві України в США носимо її як символ обов'язкової перемоги над ворогом".

У вишиванці сьогодні і президент України Володимир Зеленський. Він нагадав, що "цього року два сенси об’єднані однією датою, 18 травня". Йдеться про те, що 79 років тому у цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу.

У вишиванках цього дня і мери міст, і артисти, і спортсмени. Так, Світоліна написала у соцмережах: "Сьогодні свято нашої ідентичності". Та назвала вишиванку культурним кодом нації та унікальним оберегом кожного українця.

Пол Массаро, старший радник Гельсінської комісії при Конгресі США звітував у Твіттері, що має аж 3 українські вишиті сорочки.

У вишиту сорочку одянувся і Тімоті Снайдер, професор історії Єльського університету, автор серії лекцій з історії України.

"Ця сорочка, - написав професор, - допоможе відбудувати школу в Україні. Пожертвуйте за лінком, щоб допомогти школі, і беріть участь у розіграші однієї з вишиванок".

Йдетсья про ініціативу збору коштів від United-24. Її мета — зібрати кошти на відновлення школи в селі Бузова на Київщині, яку зруйнували російські війська під час наступу на Київ у березні 2022 року.

Вишиванку можна виграти за внесок від 24 доларів США. Збір триває з 18 травня до 1 червня. Кількість внесків від одного учасника необмежена.

Амбасадорами ініціативи стали оскароносний режисер Мішель Азанавічус, космонавт Скотт Келлі, акторки Іванна Сахно і Кетрін Винник, фронтмена Imagine Dragons Ден Рейнольдс, кантрі-співак Бред Пейслі, футболіст Андрій Шевченко.

“Одягніть вишиванку і підтримайте захисників”

Українців та солідарних з українським народом, які відзначають День вишиванки 18 травня, закликають зробити щедру пожертву для захисників України, долучившись до акції Unite With Ukraine. Таку ініціативу запропонував Світовий конґрес українців.

“Одягніть вишиванку і підтримайте захисників”, - закликають організатори.

Завдяки ініціативі Unite With Ukraine Світовий конґрес українців уже надав понад 40 мільйонів доларів допомоги ЗСУ, Силам територіальної оборони та іншим структурам. Пожертви на допомогу було зібрано більш ніж у 70 країнах світу.

“Вишиванкова любов” із нагородами за соцмережеві публікацікаї

Тим часом каліфорнійська некомерційна організація з підтримки митців DhunAnand Foundation оголосила щоквартальні семінари Vyshyvanka Love у співпраці з ГО “Всесвітній день вишиванки” з метою ушанування української культури і традицій.

У семінарах візьмуть участь митці та активісти. А загалом усіх охочих закликають ділитися публікаціями про вишиванку з хештегом #VyshyvankaLove в Інстаграмі – для участі у Vyshyvanka Love Award, переможці якої отримають спеціальні відзнаки.

Організатори переконані, що митці володіють здатністю змінювати погляди та ставлення людей до сучасних викликів планетарного масштабу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG