Спеціальні потреби

Об’єднаний комітет начальників штабів армії США очолив ветеран воєн в Іраку та Афганістані


Новий голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Мартін Демпсі.
Новий голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Мартін Демпсі.

У п’ятницю склав присягу новий голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США – Мартін Демпсі. Церемонія, на якій були присутні президент Барак Обама та віце-президент Джо Байден відбулася на військовій базі Форт-Майер у передмісті Вашингтона. Генерал Мартін Демпсі змінив на посаді Майка Маллена, який вийшов на пенсію після понад 40 років військової служби та чотирьох років управління Об'єднаним комітетом начальників штабів.

Новий очільник має великий досвід військової служби. Генерал Мартін Демпсі – ветеран воєн в Іраку та Афганістані. Однак до своїх нових обов’язків Демосі приступає в час, коли бюджет Міністерства оборони США може бути скорочений на 450 мільярдів доларів, чи навіть більше.

«Нашу армію можна бути у майбутньому охарактеризувати по-різному, але вона точно не буде послабленою. Армія зменшиться? Можливо. Зміниться? Сподіваюсь, що так. Буде найкращою в світі? Однозначно. Робитиме те, що потрібно країні? Безперечно», – зазначив Мартін Демпсі.

Демпсі має репутацію ефективного і відповідального командира, інтелектуала і стратега, офіцера, який приносить у Вашингтон розуміння бойової стратегії. Аналітики кажуть, що нова стратегія є необхідною, оскільки американська армія виходить із фази постійних війн протягом останніх 10-ти років і потребує радикальних змін.

«Він був військовим командиром різних рівнів. Він знає проблеми із-середини і розуміє, що необхідно для забезпечення якісної роботи військ», – зазначає експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень Кларк Мердок.

Непростим завданням для Демпсі буде зміцнення співпраці з Пакистаном, який є союзником США у боротьбі з афганськими екстремістами. Особливо після того, як його попередник – адмірал Майкл Маллен під час слухань у Конгресі США звинуватив пакистанську розвідку у співпраці з мережею «Гаккані», яку підозрюють у нападах на посольство США в Афганістані. Такі висловлювання Маллена неабияк обурили пакистанську сторону і викликали певне напруження у відносинах двох країн.

«Якщо ви кажете, що пакистанська розвідувальна служба причетна до скоєння цих нападів, я категорично це заперечую», – зазначив міністр внутрішніх справ Пакистану Реман Малік.

Перед Мартіном Демпсі складне завдання – покласти край екстримізму в Афганістані, відновити довіру Пакистану і зберегти високі стандарти американської армії зі значно меншим бюджетом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG