Спеціальні потреби

Смерть голодуючого «чорнобильця» сколихнула Донецьк


Смерть голодуючого «чорнобильця» сколихнула Донецьк
Смерть голодуючого «чорнобильця» сколихнула Донецьк

Донецьк у прямому сенсі слова узявся за вила: градус протистояння між владою і «чорнобильцями» після силового розгону наметового містечка голодуючих та загибелі одного з протестувальників сягнув межі.

Смерть учасника голодування, 70-річного шахтаря-інваліда з Донецької області Геннадія Конопльова, яка сталася в неділю ввечері внаслідок штурму наметів міліцією, сколихнула місто. Як стверджують свідки, штурмовики буквально затоптали літнього шахтаря.

По собі Конопльов лишив заяву, в якій усі ймовірні наслідки голодування покладав на владу, зокрема на президента, прем’єр-міністра та голову Пенсійного фонду. Стандартні заяви подібного змісту підписали всі учасники протесту під стінами обласного управління Пенсійного фонду.

У понеділок до розкладачки, на якій іще вчора голодував загиблий, донеччани принесли запалені свічки і квіти. На місці зруйнованих наметів мітингарі, на знак протесту, спалили синю куртку з символікою Партії регіонів та написом «Янукович – наш президент». А по обіді кількасот пенсіонерів-«чорнобильців», озброєних вилами та лопатами, пішли на штурм Пенсійного фонду. В результаті в будівлі вибито шибки та виламано двері; один із правоохоронців, які стримували натовп, постраждав і доправлений у лікарню.

Розслідувати обставини смерті учасника голодування доручив генпрокурору президент Янукович. Глава держави також висловив співчуття рідним і близьким Конопльова.

Утім, висновок про причину загибелі пенсіонера вже готовий. Як стверджують у Донецькій облдержадміністрації, Конопольов помер природною смертю. Посилаючись на результати розтину, обласні чиновники заявили, що жодних ушкоджень на тілі померлого не виявлено і що смерть сталася з природних причин – від гострої серцевої недостатності. Посилаючись на ті ж таки результати розтину, в облдержадміністрації запевняють, що померлий, власне, і не голодував.

Оцінку тому, що відбулося, дав у понеділок донецький губернатор Андрій Шишацький. Натякаючи на підступи опозиції, він назвав голодування чорнобильців «політичним проектом», який мав на меті підірвати стабільність:

«Події вчорашнього дня цілком прогнозовані. До цього все ішло. І знову-таки, хочу сказати, що, на жаль, усе, що відбувається, було переформатовано в політичний проект, проект з дестабілізації обстановки в регіоні», – сказав губернатор.

А тим часом опозиція, у зв’язку зі смертю протестувальника з Донецька, зажадала порушення проти виконавців силового демонтажу наметів кримінальної справи за статтею «навмисне вбивство». Опозиціонери з БЮТ і НУНС вимагають також терміново скликати позачергову сесію Верховної ради та відправити у відставку силових міністрів та главу Донецької облдержадміністрації.

Нагадаємо: акція протесту проти скорочення пенсійних пільг «чорнобильцям» під стінами донецького Пенсійного фонду розпочалася 15 листопада. 23 листопада суд виніс рішення заборонити акцію. Голодуючі, однак, заявляли, що не підуть з наметового містечка, і навіть погрожували самоспаленням.

Увечері 27 листопада міліція силоміць демонтувала намети голодуючих.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG