Спеціальні потреби

Конгрес США планує скоротити проекти допомоги малозабезпеченим


У Вашингтоні триває запекла політична боротьба за підняття допустимої межі державного боргу. Адміністрація Обами попереджає законодавців – нездатність дійти компромісу призведе до підриву кредитоспроможності Америки і можливо, навіть, нової фінансової кризи. Республіканці заявляють, що не готові збільшувати ліміт запозичень без скорочення асигнувань на соціальні програми. Поміж таких урядових програм, яким буде урізано фінансування, є центр для малозабезпечених матерів у американській столиці. Джесіка Проктор приходить сюди, щоби дитину зважили і подивилися медики:

«Я вперше прийшла сюди на третьому місяці вагітності. Харчувалася погано, скажемо так – їла тільки смажену курку. У центрі мені розповіли, що треба їсти фрукти і овочі щодня. Я не пила молока, не їла сиру – нічого корисного, що потрібно дитині».

Майбутніх матерів навчають правильному харчуванню під час вагітності. А коли малюки народжуються, жінок продовжують консультувати про виховання дітей. Клієнтки центру також отримують ваучери на придбання здорової їжі. Але виключно здорових харчів. Адже не у всіх є гроші, щоб купляти корисну їжу.

Однак адміністратор центру Екері Екендум каже, що всі ці матері можуть стати останніми клієнтками центру, який підпадає під бюджетні скорочення, запропоновані Конгресом:

«Рівень безробіття зростає, величезні кошти йдуть на військові видатки, на війни, в яких ми задіяні, тому фонди для центру були скорочені».

Законодавці у Палаті представників проголосували скоротити державні асигнування таким закладам. На думку конгресмена-республіканця Пола Брауна, до центру звертається надто мало жінок, а уряд не може підтримувати надання соціальної допомоги в умовах величезного бюджетного дефіциту:

«Ми зазнаємо економічного краху як держава, якщо не перестанемо витрачати гроші, яких у нас немає».

Схвалення законопроекту у Палаті представників ще не означає, що центр закриється, адже документ ще має затвердити Сенат. Чимало організацій висловлюють незадоволення рішенням Палати представників скоротити підтримку соціальних програм. Деякі активісти вважають, що годування дітей, аби ті виросли здоровими є ефективною політикою майбутнього.

Нещодавно базована у США організація боротьби з голодом у світі навіть провела конференцію на тему поліпшення харчування вагітних жінок та дітей. Держсекретар США Гіларі Клінтон також часто говорить про цю проблему:

«В адміністрація Обами жінки і діти займають центральне місце у галузі розвитку, включаючи нашу глобальну ініціативу в галузі охорони здоров’я».

Утім у Вашингтонському центрі жінок, немовлят і дітей уже почали пристосуватися до нових реалій – робити більше, а витрачати менше.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG