Спеціальні потреби

З Білорусі депортували журналістів каналу “Настоящее время”


В п’ятницю спецслужби Білорусі депортували з країни трьох журналістів телеканалу “Настоящее Время” – партнерського проекту “Голосу Америки” та “Радіо Свободи”.

Журналістів Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка (громадяни України) та Юрія Баранюка (громадянин Росії) затримали в їхньому готелі, після чого відвезли на допит, де повідомили про депортацію авіарейсом в Одесу та заборону на в’їзд до Білорусі на 10 років.

Згодом Іван Гребенюк у своєму Facebook розповів деталі їхнього затримання:

Якихось 5 годин тому ти був у готелі «Мінськ», потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами «ОМОН».
Іван Гребенюк, журналіст телеканалу "Настоящее Время"

“Якихось 5 годин тому ти був у готелі «Мінськ», потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами «ОМОН». Далі обшук, мікроавтобус з затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і «обнадійливі» обіцянки – «ні, ми вас не будемо катувати..» Через кілька годин літак, Одеса, море…”

Своєю чергою Ірина Ромалійська написала у своєму Facebook, що їх депортували через професійну діяльність – журналісти висвітлювали вибори в Білорусі.

«Наскільки я зрозуміла, приводом (для депортації – ред.) став вчорашній ефір «Настоящего времени». Співробітники, які нас допитували, переповідали мені точки, з яких я включалася», – написала вона.

За попередньою інформацією, офіційною причиною для затримання та депортації стала відсутність журналістської акредитації на роботу в країні. В зв’язку з цим т.в.о. президента “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” Дейзі Сінделар заявила:

Відмова влади вчасно акредитувати наших журналістів – ще один приклад нехтування правами вільної преси та правом громадян Білорусі на інформацію без цензури.
Дейзі Сінделар, т.в.о. президента “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода”

«Телеканал «Настоящее время» вчасно подав запит на акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але її їм не надали. Відмова влади вчасно акредитувати наших журналістів – ще один приклад нехтування правами вільної преси та правом громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності».

«Настоящее время» вже декілька тижнів висвітлює президентські вибори в Білорусі. 6 серпня журналісти каналу провели чотиригодинний спецефір із зірваного мітингу кандидатки в президенти Світлани Тіхановської.

Дивіться також: У Бейруті протестувальники вимагають реформ.

У Бейруті протестувальники вимагають реформ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG