Спеціальні потреби

У Вашингтоні розпочалась акція «Захопимо Конгрес»


Це одна з перших акцій руху «Захопимо» у новому році. Різнобарв’я учасників мітингу та розмаїття їх гасел можна сприйняти як відсутність організації. Втім, це не так.

«Насправді зараз у руху з’являється спільний голос. Тут є те, що об’єднує людей, тому рух житиме», - говорить один з учасників руху Ерон.

Людей біля Конгресу – серед іншого – об’єднує і обурення новою військовою стратегією США. Її окремі пункти дозволяють безстроково утримувати під вартою підозрюваних у тероризмі, включно із громадянами США.

«Тепер американці не мають безумовного права на чесний суд та допомогу адвоката. Порушено наші конституційні права – тому я ї приєднався до руху Захопимо! Бачите наші роби? Ми одягнені як в’язні, бо на нас чекає таке майбутнє, хоч ми і не винні ні в чому», - каже інший учасник акції Девід.

Учасники руху не вписуються у традиційне поняття протесту, адже не мають чітко виражених лідерів. У такий спосіб рух уникає узурпації ватажками або дискредитації. Приєднатись до мітингу тут може кожен. Учасники мітингу стверджують, що преса навмисно поширює упередження про рух.

«Прикро, що нас зображують божевільними. Ми виступаємо проти того, що обурює кожну мислячу людину: проти корупції в уряді та ненаситності корпорацій. Саме через корупцію та жадобу уряд працює не за добробут громадян та збереження природи, а проти», - каже Метью.

Не чекаючи уваги преси, рух використовує соціальні мережі, такі як Фейсбук, для поширення інформації про себе. Присутність під стінами Конгресу поліції, готової відреагувати на будь-яке порушення порядку, сприймається мітингтувальниками як підтвердження важливості їх справи. Молодь складає більшість людей, які зібрались перед Конгресом. Вони вважають, що їх зусилля потрібні не лише американцям.

«Американська політична система перебуває під впливом корпорацій, які граються з правами звичайних людей. Це не правильно. Ми хочемо повернути до США демократію. Захопимо! це лише початок руху, який – я сподіваюсь – матиме великий вплив на США та весь світ», - вважає один з учасників протестів.

На цю акцію під Конгресом зібралось кількасот людей – не надто багато порівняно з попередніми протестами руху «Захопимо». Втім протестувальники переконані – боротьба за конституційні права стосується кожного.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG