Спеціальні потреби

Американські пілоти літаків зможуть більше спати


Американські пілоти літаків зможуть більше спати
Американські пілоти літаків зможуть більше спати

Федеральне управління цивільної авіації США ввело нові правила, що регулюють роботу пілотів пасажирських літаків. Їх запроваджують з метою зменшити помилки, а отже - аварії, які пілоти роблять через фізичну втому.
Приводом до цього послужила аварія в 2009 році, в результаті якої загинули 50 осіб.

«Ці нові правила дають пілотам можливість спати без перерви протягом восьми годин», - пояснює міністр транспорту Рей Лагуд.

Відповідно до нових правил, час польоту, коли пілот знаходиться за штурвалом, не повинен перевищувати восьми, а в деяких випадках - дев'яти годин. Перед польотами льотчик повинен відпочивати не менше десяти годин - на дві години більше, ніж передбачали старі правила.

Ці правила вступають в дію лише через 2 роки. Але експерти закликають прийняти їх якомога раніше. Невролог Аман Савані каже, що знімки головного мозку показують, що брак сну впливає на дію лобової частини мозку, яка відповідає за складні дії, такі як керування літаком:

«Коли ми не спимо, весь час посилюється так званий гомеостатичний тиск. Коли ми не спимо дуже довго, цей тиск досягає рівня, який важко витримувати. Доходить до того, що мозок автоматично починає засинати на дуже короткий час, що є непомітним для людини. Такий «мікросон» відбувається після певного періоду позбавлення сну».

Савані каже, що таке засинання всього на кілька секунд впливає на швидкість реакції. А у довготерміновій перспективі тривалий брак сну негативно позначається на здоров`ї. Серед специфічних проблем,
пов`язаних з браком сну, - посилений ризик певних типів раку, високий кров`яний тиск, діабет другого типу.

Нові правила поширюються лише на пілотів, які здійснюють пасажирські перевезення. Авіаційне відомство прийшло до висновку, що введення цих правил для пілотів вантажних перевезень зробить їх запровадження занадто коштовними. Але Незалежна асоціація пілотів подала позов проти уряду, вимагаючи ввести однакові правила для усіх пілотів.

«Все більше наших пілотів скаржаться на те, що вони виснажені, що безкінечні польоти позначаються на їхньому здоров`ї. Нові правила, зокрема, містять обмеження нічних перельотів до трьох поспіль. Наші пілоти літають по 4-5 ночей! Ми б хотіли, аби це було змінено», - говорить речник асоціації Браян Ґоде.

Негативні наслідки браку сну, що інколи ведуть до трагедій, помітні і серед представників інших професій – водіїв вантажівок, лікарів, офіцерів поліції та авіадиспетчерів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG