Спеціальні потреби

Лікарі стежать за психічним здоров’ям чилійських гірників


Чилійські лікарі уважно стежать за здоров’ям 33 гірників, які ще на початку серпня застрягли у шахті на глибині семисот метрів і перебувають там досі. Фахівці стурбовані як фізичним, так і психічним станом їх здоров’я і кажуть, що моральний тиск як на шахтарів, так і на їх родини, може тривати ще багато тижнів після того, як чоловіків витягнуть з-під землі на поверхню.

За останні тижні перебування під землею, кожен шахтар схуд на 10 кілограмів. Протягом цього часу їм, у спеціальних контейнерах, опускали високо протеїнову їжу для відновлення сили. Втім, життя на глибині майже семисот метрів завдає шкоди не лише фізичному стану людей. Досить складним завданням є підтримувати у нормі їх психічний стан.

Тобі Мастрокола – професор зі стрес-менеджменту з флоридського Атлантичного університету говорить, що гірники переживають серйозну психологічну травму:

«Над вами нависло 700 тисяч тон каміння. Це досить складна ситуація, яка може змінити життя. Тож за життям гірників стежитимуть спеціалісти, щоби відслідковувати як відбувається їх адаптація».

Експерти кажуть, що емоційний тиск, який відчувають шахтарі, схожий на відчуття, які у космосі переживають астронавти. Останні можуть провести на орбіті кілька місяців, перебуваючи у невеликому ізольованому приміщенні. У серпні група лікарів НАСА відвідала Чилі, де давала консультації щодо того, як допомогти гірникам. Лікар НАСА Джеймс Майкл Дункан, говорить, що різниця між гірниками і астронавтами в тому, що шахтарі не проходили такого тренування, як астронавти:

«На відміну від наших астронавтів, які все своє життя готуються полетіти в космос, вчаться звикати не лише до перебування в ізоляції, але й до слави, чилійські шахтарі не проходили жодного подібного тренування».

Астронавтам НАСА дозволено дзвонити своїм рідним із космосу. Тож експерти кажуть, що ключовим моментом підтримання морального духу гірників було те, що вони отримали нагоду спілкуватися зі своїми рідними через відео зв’язок, завдяки чому не відчували себе настільки відокремленими від сім’ї. Як тільки їх витягнуть на поверхню, шахтарів потрібно буде знову інтегрувати у суспільство та їх родини. Втім, говорить Дункан, цей процес мусить відбуватися так, як і з астронавтами – повільно:

«Після тривалого перебування людей в ізоляції, процес їх інтеграції у суспільство потребує трохи часу і зусиль».

Після того, як чилійських гірників витягнуть на поверхню, протягом кількох тижнів вони будуть перебувати під пильним наглядом лікарів. Тобі Мастрокола говорить, що важливо також пам’ятати, через які випробування довелося пройти і родичам шахтарів:

«Вони будуть виснажені. Врятування гірників звісно ж буде для них полегшенням, але відчуття смутку – воно ще довго буде з ними».

Тобі Мастрокола говорить, що протягом кількох тижнів після врятування, шахтарів можуть мучити спогади минулого, і також безсоння. Зазвичай ці проблеми зникають протягом місяця. Якщо ж цього не станеться, то на допомогу повинні прийти психологи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG