Спеціальні потреби

У БЮТі нове керівництво; у Тимошенко 10 справ і загроза другого арешту


У БЮТі нове керівництво; у Тимошенко 10 справ і загроза другого арешту
У БЮТі нове керівництво; у Тимошенко 10 справ і загроза другого арешту

У фракції БЮТ-Батьківщина новий голова. Замість Івана Кириленка, який подав у відставку, бютівці обрали керувати фракцією Андрія Кожем’якіна, який раніше був першим заступником керівника.

Причини своєї відставки екс-голова пояснив розгортанням виборчої кампанії та необхідністю зосередитись на підготовці до парламентських перегонів. Водночас аналітики цю раптову відставку однозначно пов’язали з невдалим експромтом Кириленка у вівторок – публічною заявою про готовність фракції, в обмін на звільнення Тимошенко, голосувати разом із владою за непопулярні закони, у тому числі за закон про продаж землі. Бютівці негайно відхрестилися від заяви свого керівника, назвавши сказане його особистою думкою; та й сам Кириленко потім забрав свої слова назад, пояснивши «емоціями».

Під час спільної прес-конференції в середу Кириленко і Кожем’якін повідомили, що зміна керівництва фракції погоджена з лідером БЮТ-Батьківщина Юлією Тимошенко. Як сказав Кириленко, така можливість обговорювалася ще рік тому, коли вони з Тимошенко говорили про те, що треба давати дорогу молодим.

Новообраний молодий лідер фракції почав свою діяльність із антивладного демаршу: закликав депутатів від опозиції залишити сесійну залу на знак протесту проти відмови влади обговорювати декриміналізацію «тимошенківських» статей. Що й зробили депутати від БЮТ і НУНС, демонстративно залишивши парламент. Натомість партія влади свою відмову в день опозиції обговорювати питання, запропоноване опозицією, пояснили вчорашнім блокуванням, до якого вдався БЮТ: мовляв, через це довелося надолужувати згаяне і порядок дня з вівторка перенести на середу.

Взагалі влада не тільки не поспішає «декриміналізувати» Тимошенко, але й обкладає опозиціонерку дедалі новими «червоними прапорцями» кримінальних справ. У їхній загальній кількості вже плутаються навіть прокурори. 10 кримінальних справ – таку цифру назвав перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв’ю газеті «Комсомольська правда в Україні». За підрахунками Кузьміна виходить, що 3 кримінальні справи проти Тимошенко розслідує Генпрокуратура, 1 – Служба безпеки і ще 6 – Державна податкова служба.

Зокрема, в Генпрокуратурі, за його словами, розслідується справа про те, як у 2003 році нардеп Тимошенко увірвалася до будівлі київського СІЗО і завдала тілесні ушкодження одному з офіцерів.

Натомість, як випливає з останнього повідомлення прес-служби ГПУ, справ у Тимошенко вже не 10, а 9. Дві справи щодо діяльності корпорації ЄЕСУ об’єднали в одну. За повідомленням прес-служби, раніше ці 2 справи розслідувались окремо Службою безпеки та Податковою. Перша стосувалася замаху на розтрату в 1996-2000 роках коштів Держбюджету на суму в понад 405 мільйонів доларів, друга – ухиляння від сплати податків. Тепер об’єднаною справою займатиметься спільна слідча група.

А тим часом адвокати екс-прем’єрки стверджують, що їм нічого не відомо ні про об’єднання справ по ЄЕСУ, ні про 10 кримінальних справ, буцімто порушених проти Юлії Тимошенко. Що ж до заяви Кузьміна про те, що Тимошенко у 2003 році побила офіцера в СІЗО, то захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко назвав це нісенітницею, не вартою коментарів.

Власенко повідомив також, що порушення кримінальної справи про надання держгарантій корпорації ЄЕСУ захист оскаржив у Шевченківському райсуді. На думку адвоката, ця справа абсурдна, оскільки держгарантій не було, але порушується справа про держгарантії. Як він сказав, з таким же успіхом на Тимошенко можна «повісити» справу про вбивство Джона Кеннеді.

Захисник екс-прем’єрки розповів журналістам про ще один, за його словами, абсурд. Ув’язнену Тимошенко збираються заарештувати вдруге. Санкцію на запобіжний захід у вигляді взяття під варту, за його інформацією, готується винести в середу Шевченківський районний суд у справі про ЄЕСУ. На думку адвоката, видаючи ордер на повторний арешт Тимошенко, влада намагається перестрахуватися на випадок позитивного розгляду її апеляції на перший вирок.

Увечері в середу Власенко також повідомив, що, оскільки Тимошенко наполягає на своїй участі в судовому засіданні, Шевченківський суд постановив провести вечірнє виїзне засідання просто в її камері.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG