Спеціальні потреби

На Львівщині запроваджують американський досвід бюджетування


Новий метод бюджетування дає змогу лікарням і школам Львівщини розбагатіти, ефективніше використовуючи місцеві фінансові ресурси. Наразі це експеримент, який допомагає провести Агентство США з міжнародного розвитку. Проте вже за кілька років на новий програмно-цільовий метод перейдуть усі місцеві бюджети України.

У Моршинській школі мистецтв, що утримується коштом держави, не чути звичних для бюджетних установ нарікань на бідність. Замість скаржитись на дірявий бюджет, тут хваляться статками.

У школі всюди сліди свіжого ремонту: де були старі дерев’яні вікна, тепер склопакети. На місці котельні централізованого опалення стоїть нова, автономна. А в актовій залі з’явилось обладнання, про яке тут раніше тільки мріяли: мультимедійний проектор. З його допомогою юні музиканти з Моршина можуть дивитися концерти світових зірок академічної музики.

Усі ці блага віднедавна пролилися на школу з місцевого бюджету. Найцікавіше те, що бюджет як був скромним, так і є. А раптове відкриття у ньому «рогу достатку», пояснюється тим, що використовувати наявні ресурси навчилися з розумом.

Моршинська школа ось уже кілька років бере участь в експерименті: випробовує новий, ефективніший метод управління бюджетними коштами. Його суть директор пояснює на простому прикладі. Раніше в них у школі були великі втрати тепла, і рахунки за опалення зашкалювали. Бюджет виділяв кошти, покривав витрати. І так рік у рік, без кінця-краю. А коли перейшли на новий метод бюджетування, то зробили інакше: один раз вклали бюджетні гроші в енергозберігаючі вікна і котли. Тепер мають і теплі вікна, і щорічну економію коштів на енергоносіях.

Ефектом нового програмно-цільового методу бюджетування директор Ростислав Фединець задоволений:

«Гроші виділяються під практичну потребу. І от для нашої школи воно дало багато що».

Переваги нового методу вже встигли оцінити й інші учасники експерименту, який триває на Львівщині. У загальноосвітній школі села Нежухів бюджетні кошти спрямували на повну реконструкцію приміщень: замінили вікна, утеплили фасад, збудували нову котельню. У результаті, якщо раніше на обігрів школи взимку доводилося спалювати по 800-900 кубометрів газу на добу, тепер достатньо ста. У грошовому вимірі економія склала 120 тисяч бюджетних гривень за один сезон. Не кажучи вже про те, що в школі тепер узимку тепло, і діти не хворіють.

А у Стрийській центральній міськлікарні – також учасниці експерименту – зосередились на придбанні діагностичної медтехніки. Новий рентгенівський апарат або ехокардіограф коштують дорого – сотні тисяч гривень з міського бюджету. Однак у середньостроковій перспективі видатки окупаються з лихвою. Завдяки вчасному виявленню захворювань і точному діагнозу скоротились терміни перебування хворих у стаціонарі, менше стало післяопераційних ускладнень, знизилася статистика запущених випадків онкології, смертності, виходів на інвалідність.

Програмно-цільовий метод бюджетування запозичений із досвіду Сполучених Штатів, і впроваджують його в Україні за технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку. Як каже заступник гендиректора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень В’ячеслав Зубенко, метод прийшов із бізнесу і націлений на те, щоб, вклавши фінансовий ресурс, бачити результат:

«Основна ідеологія такого методу бюджетування – відхід від принципу утримання і поступовий підхід до принципу отримання результату».

Все більше й більше місцевих управлінців входять у смак фінансової ініціативи. Експеримент почали кілька років тому з окремих бюджетів, в окремих пілотних областях – Львівській, Житомирській, Луганській і в Криму. А вже цього року всі обласні, міські та районні бюджети цих чотирьох регіонів перейдуть на новий метод, – каже начальник відділу реформування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Олена Гоголь:

«В кінці 2011-го року, я думаю, уже можна буде бачити дійсно результат, бачити ефективність програм, які затверджені місцевими бюджетами, провести їх моніторинг і показати всьому загалу ефективність цього методу».

Очікується, що з 2014-го року на програмно-цільовий метод перейдуть усі 692 місцевих бюджети України.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG