Спеціальні потреби

Республіканці та демократи домовляються про скорочення урядових витрат


Демократи, які мають меншість у Палаті представників виступають проти, запропонованого республіканцями, масштабного скорочення урядових програм.
Демократи, які мають меншість у Палаті представників виступають проти, запропонованого республіканцями, масштабного скорочення урядових програм.

Американський Конгрес прийняв законопроект про тимчасове фінансування уряду упродовж двох наступних тижнів. Резолюція – лише один спільний крок республіканців та демократів на довгому шляху скорочення бюджетного дефіциту, який сягнув півтори трильйона доларів. Сенатор-республіканець Том Коберн назвав урядовий борг «захворюванням», яке позначиться на всій нації:

«Ми маємо серйозну хворобу в нашій країні. Це рак, який позбавить нас свободи».

Прийнятий законопроект про тимчасове фінансування уряду зменшив витрати на 4 мільярди доларів. Сенатор Мітч Макконнелл каже, що це лише початок масштабного скорочення урядових витрат, якого вимагають республіканці:

«Ми збільшили національний борг на 3 трильйони доларів відколи Адміністрація Обами прийшла до влади і втратили 3 мільйони робочих місць. Це – найгірший шлях урядування і хочемо це зупинити».

Контрольована республіканцями Палата представників затвердила бюджет до кінця фіскального року, який передбачає скорочення витрат більш ніж на 60 мільярдів доларів. Сенатор-демократ Берні Сандерс каже, що ці скорочення зайшли занадто далеко:

«У час, коли прірва між дуже-дуже багатими людьми і всіма іншими збільшується, ми намагаємося збалансувати бюджет за рахунок середнього класу, бідних, хворих, пенсіонерів і дітей».

Президент Обама запропонував заморозити фінансування більшості урядових програм на п’ять років. Демократи не погоджуються з масштабним скороченням і кажуть, що дефіцит бюджету був би меншим, якби республіканці не наполягали на продовженні податкових пільг для багатих.

Втім, аналітик Інституту Брукінґса Біл Ґолстон каже, що питання бюджету ще довго залишатиметься головним каменем спотикання мід представниками обох партій:

«Це буде довга і складна дискусія щодо бюджету на наступний фіскальний рік та, власне, на п’ятирічний період. Ґолстон каже, що демократи та республіканці мають знайти компроміс, якщо хочуть уникнути припинення роботи уряду і покращити фінансове становище США:

«Якщо обидві партії наполягатимуть на тому, про що зараз говорять, – на Сполучені Штати чекають складні часи».

Опитування громадської думки показує, що американці занепокоєні федеральним боргом, але не впевнені, що закриття уряду може зміцнити фінансове становище. А поки що законодавці у Вашингтоні мають два тижні, щоб узгодити розбіжності, прийняти бюджет і продовжити роботу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG