Спеціальні потреби

Американські законодавці наблизились до компромісу щодо скорочення бюджету


У Конгресі США з’являються ознаки можливого компромісу між демократами та республіканцями щодо шляхів скорочення бюджетного дефіциту. У вересні законодавці створили – «суперкомітет», щоб зменшити бюджетний дефіцит на один мільярд двісті мільйонів доларів. Переговори вийшли з мертвого кута, після того як республіканці погодилися розглянути часткове збільшення податків, як джерело додаткових надходжень до бюджету.

Суперкомітет мав більше двох місяців щоб узгодити, за рахунок чого зменшувати бюджетний дефіцит. На прийняття рішення у конгресменів залишилось декілька днів і нарешті на капітолійському пагорбі зазвучав обережний оптимізм.

Довгий час переговори гальмував ультиматум республіканців, які вимагали, щоб зменшення бюджетного дефіциту відбувалося лише за рахунок скорочень витратної частини бюджету. Вони категорично відкидали можливість підняття податків для певної частини населення. Зараз, виглядає, республіканці готові до компромісу, який поєднує і скорочення державних програм, і підняття податків.

«Республіканці дадуть можливість збільшити дохідну частину бюджету, демократи готові скоротити витратну – нам потрібна ця угода», – зазначив сенатор Ламар Александер.

Втім сторонам не вдається домовитись щодо пропорції скорочень витрат бюджету відносно збільшення надходжень. Демократи хочуть 50 на 50, республіканці вимагають, щоб скорочення витрат переважали. Тим часом узгоджене рішення потрібно представити вже зовсім скоро.

«Конгрес і уряд, як правило, відкладають прийняття рішень до останньої хвилини. Ця хвилина вже швидко наближається», – зазначив лідер демократичної більшості у Сенаті Гері Рід.

Рішення суперкомітету напряму вплине на життя мільйонів американців. І це турбує населення.

«Для мого покоління майбутнє виглядає не дуже світлим. Обидві партії не можуть і не хочуть домовлятися чи працювати разом. Шкода, що ми можемо лише спостерігати за тим, що діється, знаючи, що рішення Конгресу матиме прямий ефект на моє життя», – каже студент Тревор Шрем.

«Що можуть зробити законодавці? В першу чергу те, що добре для країни. Ми не хочемо, щоб тут у США повторилося те, що відбувається зараз у Європі», – каже держслужбовець Френк Кайлі.

Занепокоєння на вулицях добре починає відчуватися у стінах Капітолію і змушує законодавців домовлятися.

«Американський народ чекає результату. І я сподіваюся, ми цей результат продемонструємо», – переконаний лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконел.

Якщо за наступні кілька днів суперкомітет не досягне угоди щодо того, як скоротити бюджетний дефіцит на 1 мільярд двісті мільйонів доларів – вступить в силу попереднє рішення Конгресу, в результаті якого ці скорочення будуть досягнуті автоматичним обрізанням у рівних долях військового бюджету і соціальних програм.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG