Спеціальні потреби

Вибори президента США 2024: Фінанси виборчих штабів


Колаж архівних фото: Колишній президент США від Республіканської партії Дональд Трамп, ліворуч, 9 березня 2024 року, і президент Джо Байден, праворуч, 27 січня 2024 року.
Колаж архівних фото: Колишній президент США від Республіканської партії Дональд Трамп, ліворуч, 9 березня 2024 року, і президент Джо Байден, праворуч, 27 січня 2024 року.

Під час президентських перегонів у США президент Джо Байден постійно випереджав суперника Дональда Трампа у зборі коштів на передвиборчу кампанію, але нещодавно це змінилося завдяки рекордним результатам кампанії Трампа.

У квітні Трамп вперше зібрав більше грошей, ніж Байден. Трамп залучив понад 50 мільйонів доларів на донорському заході в Палм-Біч, штат Флорида, на початку місяця, повідомляє Reuters.

Зазвичай виборчі штаби отримують кошти від комітетів партій та окремих осіб. Федеральний закон про виборчу кампанію обмежує, скільки грошей політичні організації та окремі особи можуть вносити на кожні вибори.

Кандидати повинні повідомити, хто пожертвував, скільки грошей внесла кожна організація та куди витрачаються кошти. Федеральна виборча комісія (FEC) регулює фінансування і веде базу даних фінансування кампаній.

А от витрати штабів необмежені.

"У Сполучених Штатах немає обмежень на політичні витрати. Отже, згідно з Першою поправкою до Конституції США, як її тлумачить Верховний суд, не можна вказувати жодній групі чи особі, скільки вони можуть витрачати на політику. Це означає, що немає законів, які б обмежували політичні витрати", - сказав Рей Ла Раджа, професор політології з Університету Массачусетсу, на брифінгу в Державному департаменті.

Ось як фінансуються передвиборчі кампанії Байдена і Трампа перед виборами 2024 року.

Збір коштів

Штаб Байдена звітує, що з 1 січня 2021 року до 30 квітня 2024 року зібрав майже 195 мільйонів доларів на виборчу кампанію 2024 року.

Штаб Дональда Трампа звітує, що з 15 листопада 2022 року до 30 квітня 2024 року зібрав дещо більше 124 мільйонів доларів.

Байден помітно випередив Трампа за внесками окремих осіб. Байден отримав 71 мільйон доларів від фізичних осіб, тоді як Трамп зібрав мільйон доларів у вигляді індивідуальних внесків. Однак Трамп отримав більшу підтримку у внесках інших комітетів, крім комітету партії. У той час як Байден отримав трохи більше 60 000 доларів внесків від інших комітетів, Трамп отримав понад 200 000 доларів від інших комітетів, що більш ніж утричі перевищує те, що отримав Байден.

Дані також показують відмінності коштів уповноважених комітетів двох кандидатів. Кожен кандидат у президенти має уповноважити окремий виборчий комітет приймати внески та здійснювати витрати для кандидата. Байден уповноважив комітет "Байден - в президенти"; Трамп - комітет "Дональд Дж. Трамп - в президенти 2024, Inc".

Комітет Байдена збирав кошти з 1 січня 2023 року по 30 квітня 2024 року, зібрав загалом понад 180 мільйонів доларів. З 1 січня 2023 року по 30 квітня 2024 року компанія Donald J. Trump for President 2024, Inc. зібрала близько 120 мільйонів доларів США.

Витрати штабів

Поряд зі збором коштів виборчих штабів йдуть витрати на виборчу кампанію. З 1 січня 2023 року Байден перевершив Трампа.

Байден витратив майже 100 мільйонів доларів, а Трамп витратив майже 75 мільйонів доларів. Гроші йдуть на різні цілі. Найбільші витрати комітету Трампа включають створення контенту для медіа, юридичні послуги та поштові витрати. Деякі з останніх витрат включають транспорт, наприклад поїздки Uber.

Найдорожчі статті у витратах комітету Байдена подібні. Топ-10 видатків комітету припадає на виробництво медіаконтенту та цифровий консалтинг. Останнім часом комітет надає відшкодування внесків.

Ураховуючи баланс збору коштів і витрат, у кожного кандидата залишаються гроші в банку для майбутніх ініціатив. Байден, маючи на руках 84 мільйони доларів, випереджає Трампа, який має 49 мільйонів доларів. Хоча Байден загалом перевершив Трампа у зборі коштів, обидва кандидати починають передвиборчу кампанію цього літа, сподіваючись отримати більше грошей до виборів восени.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG