Спеціальні потреби

“Настав час”: Блінкен в Тель-Авіві закликає Ізраїль та ХАМАС підписати угоду про перемир’я в Газі


Державний секретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом у Тель-Авіві у середу, 1 травня 2024 р. (Фото: Evelyn Hockstein через AP)
Державний секретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом у Тель-Авіві у середу, 1 травня 2024 р. (Фото: Evelyn Hockstein через AP)

Держсекретар США Ентоні Блінкен 1 травня, вчергове відвідує Ізраїль, де він зустрічається з лідерами країни у спробах сприяти підписанню мирної угоди між Ізраїлем та ХАМАСом з метою звільнення решти заручників та припинення вогню у Газі.

Блінкен закликав ХАМАС прийняти угоду, для якої, за його словами, “настав час”, й зазначив, що єдиною перепоною на шляху до миру є, власне, ХАМАС.

“Навіть у ці дуже важкі часи ми сповнені рішучості добитися припинення вогню, яке поверне заручників додому – і досягти його зараз. І єдина причина, чому цього не вдалося б досягти – це ХАМАС”, — зазначив Блінкен на зустрічі у Тель-Авіві з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом, який виконує здебільшого представницькі функції.

“Є пропозиція на столі, і, як ми вже сказали – жодних затримок, жодних виправдань. Час настав”, - додав він.

Пізніше в середу заплановано зустріч Блінкена з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, під час якої держсекретар очікувано наполягатиме на закликах США до перемир’я, збільшення допомоги в Газі та кращого захисту цивільних осіб. Вашингтон також намагається запобігти ізраїльській наземній військовій операції у місті Рафах на півдні Гази.

“Ми також маємо зосередитися на людях у Газі, які страждають”, – зазначив у своїх коментарях Блінкен, вказавши на необхідність зосередитися на “наданні їм необхідної допомоги, їжі, води, ліків, притулку”.

Держсекретар також очікувано відвідає ізраїльський порт, через який відбувається постачання гуманітарної допомоги для Гази.

Тим часом плавучий пірс на узбережжі Гази, який наразі будують США для збільшення потоку допомоги безпосередньо в Газу морським шляхом, має бути завершено цього тижня.

Втім за кілька годин до того, як Блінкен приземлився в Тель-Авіві ввечері 30 квітня, Нетаньягу заявив про готовність надіслати ізраїльські сухопутні війська в Рафах попри занепокоєння США щодо безпеки 1,5 мільйона цивільних осіб, які знайшли в ньому притулок від війни в Газі.

“Ми увійдемо в Рафах і знищимо там батальйони ХАМАСу з угодою або без неї”, - заявив Нетаньягу.

Коментарі Нетаньяху прозвучали на тлі розгляду ХАМАСом останнього плану перемир'я, запропонованого на переговорах у Каїрі за участі посередників США, Єгипту та Катару.

План передбачає 40-денне припинення вогню та обмін десятків заручників, утримуваних ХАМАСом, на більшу кількість палестинських полонених, утримуваних Ізраїлем.

ХАМАС, чиї посланці повернулися з каїрських переговорів на свою базу в Катарі, “обговорить ідеї та пропозиції”, повідомило джерело ХАМАС, на яке посилається AFP, додавши, що “ми прагнемо відповісти якомога швидше”.

Тим часом представник влади Ізраїлю повідомив AFP, що уряд “чекатиме відповідей до вечора середи”, а потім “прийме рішення”, чи відправляти своїх посланців до Каїра.

Як зазначає агентство Associated Press, головне нерозв'язане питання полягає у тому, що відбудеться після закінчення терміну перемир’я. ХАМАС наполягає на тому, щоб остаточне звільнення всіх заручників стало запорукою повного припинення військової операції Ізраїля в Газі та виведення його військ.

Натомість Ізраїль погоджується лише на тимчасове припинення вогню й планує відновити свій наступ після завершення першого етапу угоди. Неможливість дійти згоди щодо цього питання неодноразово перешкоджала переговорному процесу.

В статті використано інформацію AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG