Спеціальні потреби

Дезінфікуючі гаджети та сувеніри - як у США роблять бізнес на коронавірусі


Робот-офіціант
Робот-офіціант

100 тисяч додаткових людей планує найняти на роботу компанія "Амазон", у зв’язку з різким збільшенням онлайн-замовлень в час спалаху коронавірусу.

В онлайн-блозі компанії мовиться, що у квітні “Амазон” готовий збільшити на два долари мінімальну оплату праці, до 17 доларів за годину, на території Північної Америки та Європи. Додаткова оплата праці обійдеться компанії в 350 мільйонів доларів.

Кількість персоналу збільшують також мережі онлайн-супермаркетів Albertsons, Kroger та Raley’s.

Компанії сподіваються долучити тих, хто працює у сфері обслуговування, але тимчасово опинився без роботи, коли через пандемію припинили працювати заклади ресторанного, розважального та туристичного бізнесів.

“Ми хочемо, щоб ці люди знали - ми запрошуємо їх до наших команд допоки ситуація не вщухне і поки їхні попередні роботодавці не будуть готові взяти їх назад на роботу”, - йдеться у повідомленні компанії “Амазон”.

Чимало онлайн-магазинів наввипередки намагаються прив'язати свій продукт до боротьби з коронавірусом.

Обслуговуючих роботів виробники пропонують зробити посередником між інфікованим пацієнтом та лікарем (або членами родини хворого). Такі роботи, запевняють продавці, можуть доставляти ліки, харчування, необхідні для вжитку речі.

А в Нью-Йорку нещодавно рекламували робота, який встановлює діагноз. Напередодні компанія із Філадельфії Промобот розмістила свого робота на Таймс-Сквер та в парку Bryant.

З часом робота прибрали з парку, втім, за даними компанії, він продовжує обслуговувати щонайменше 30 осіб на день. Наразі він перебуває у нью-йоркському офісі компанії Промобот.

Дезінфікуючі гаджети

Тим часом технологічні компанії намагаються створити гаджет, який міг би дезінфікувати поверхню. Одним із таких винаходів є електростатичний пістолет-спрей, який за допомогою заряджених частинок забезпечує покриття поверхні.

Такі пістолет-спреї вже використовують в окремих школах штату Юта та в медичних установах в Сінгапурі.

Віце-президент компанії, яка виробляє дезінфікуючі спреї-пістолети, таким гаджетом продезінфікував своє місце в літаку. Він поділився відео на сайті LinkedIn, де він користується гаджетом.

Представник компанії EarthSafe повідомив виданню технологічних новинок Recode, що від початку спалаху коронавірусу їхні продажі дезінфікуючих пістолетів-спреїв виросли у 100 разів. За його словами, основними їхніми клієнтами є бізнес-офіси, освітні заклади та транспортні компанії.

“Коронавірусні” сувеніри

Коли захисні маски на ринку стали дефіцитом, чимало виробників головних уборів вирішили “осучаснити” свій товар. В Інтернеті наразі продають бейсболки, панамки, сонцезахисні козирки з масками на обличчя.

Такі капелюхи пропонують носити, щоб заблокувати доступ вірусів до обличчя, якщо хтось поруч кашляє або чхає.

На сайті продажу саморобних товарів Etsy продають сувеніри та одяг із написами, пов'язаними з коронавірусом. Це футболки, чашки, браслети чи сувенірні дошки.

Шанувальники прикрас можуть придбати браслети з написом “Я поборов коронавірус” або “Не кашляй на мене”, а стіну в кімнаті пропонують прикрасити дошкою-нагадуванням із написом “Помий руки”.

Є і шахраї, які прагнуть нажитись на загальній знервованості споживачів через епідемію.

Платформи, де товари виставляють на продаж, частково перевіряють правдивість інформації про товар. Зокрема, компанія “Амазон” напередодні повідомила про блокування понад мільйона продуктів, які неправдиво продавались як “ефективні засоби проти коронавірусу”. ​

Деякі компанії, що продають очищувачі повітря, неправдиво рекламують свій товар як такий, що “знищує коронавірус у повітрі”.

У 2003 році під час спалаху хвороби SARS американська Торговельна Комісія та Управління з контролю за продуктами та ліками оприлюднили попередження щодо вебсайтів, де продаються домашні очищувачі повітря, які нібито попереджають поширення хвороби.

“Оператори вебсайтів, які стверджують, що їхні продукти захищають, допомагають чи лікують SARS знають, що це науково не доведено. Такі оператори повинні видалити будь-яку неправдиву інформацію з Інтернету”, - йдеться у повідомленні.

За даними компанії BuzzFeed від 4 березня 2020 року, очищувачі повітря можуть бути корисними в час пандемії для медичних закладів, втім в домашніх умовах їхня здатність протистояти коронавірусу є надзвичайно низькою.

Центри з контролю та запобігання хвороб США наполягають, що значно ефективнішим способом профілактики від зараження вірусом є мити руки та уникати приміщень з великою кількістю людей.

Дивіться також: Світові фондові ринки штормить. Один березневий тиждень з життя фінансистів США та України

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG