Спеціальні потреби

США стурбовані планами Індії та інших країн взяти участь у військових навчаннях з Росією, поки триває війна в Україні – Білий дім


Навчання «Восток-2018» у Східному Сибіру на полігоні «Цугол», за 250 кілометрів на південний схід від Чити, 13 вересня 2018 року. У навчаннях мало взяти участь майже 300 тис. російських військових, 1 тис. літаків і 36 тис. танків та інших бойових машин. (AP Photo/Сергій Гриць)
Навчання «Восток-2018» у Східному Сибіру на полігоні «Цугол», за 250 кілометрів на південний схід від Чити, 13 вересня 2018 року. У навчаннях мало взяти участь майже 300 тис. російських військових, 1 тис. літаків і 36 тис. танків та інших бойових машин. (AP Photo/Сергій Гриць)

Сполучені Штати стурбовані планами Індії, як і будь-якої іншої країни, взяти участь у спільних з Росією військових навчаннях, заявила у вівторок прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

Відповідаючи на питання журналістів на борту президентського літака під час польоту президента Джо Байдена до Пенсільванії, Жан-П'єр сказала, що Сполучені Штати стурбовані тим, що будь-яка країна бере участь у військових навчаннях з Росією, поки вона перебуває у стані війни з Україною.

У понеділок міністерство оборони Росії повідомило, що у навчаннях «Восток-2022», які Москва оголосила минулого місяця, візьмуть участь понад 50 тисяч військових, і що активні бойові дії в Україні не вплинули на здатність проводити такі навчання на сході.

Але західні аналітики говорять, що цьогорічна цифра, про яку Москва заявила в понеділок, у шість разів менша за ту кількість, яка була залучена чотири роки тому. Хоча, як зауважує агентство Reuters, деякі західні військові аналітики підозрюють, що обидві цифри були завищені.

«Це будуть найменші навчання стратегічного рівня за багато років, тому що весь потенціал сухопутних сил задіяний в операціях в Україні. Тому навчання будуть дуже невеликими», – сказав агентству Reuters Конрад Музика, директор військової консалтингової компанії Rochan Consulting.

Значна частина російських військ, що здійснюють вторгнення в Україну, були передислоковані з Далекого Сходу.

За оцінкою Музики, 70-80% підрозділів зі Східного військового округу Росії було розгорнуто в Україні. Через це Москва, на його думку, не може вивільнити навіть 50 тисяч військових для навчань. На його думку, більш вірогідною цифрою буде 10-15 тисяч.

«Росія просто вдає, що все добре, і вона все ще має можливість розпочати широкомасштабні військові навчання з Китаєм. Але насправді я думаю, що масштаб цих навчань, особливо з точки зору наземних сил, буде дуже, дуже обмежено», – сказав він.

Очікується, що у навчаннях візьмуть участь військові з країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), Шанхайської організації співробітництва (ШОС), а також інших держав-партнерів, у тому числі з Азербайджану, Алжиру, Вірменії, Білорусії, Індії, Казахстану, Киргизії, Китаю, Лаосу, Нікарагуа, Сирії та Таджикистану.

За інформацією російських військових, на навчаннях, які пройдуть з 1 по 7 вересня, військові «відпрацюють забезпечення безпеки у Східному регіоні», і в них буде задіяно понад 5 тисяч одиниць озброєння.

У понеділок уряд Японії заявив, що він «із занепокоєнням стежить» за проведенням стратегічних навчань «Восток-2022» поблизу Північних територій, так Японія називає чотири острови, які СРСР анексував наприкінці Другої світової війни.

За словами речника японського Кабінету міністрів, 27 липня Японія висловила протест та «рішуче вимагає виключити з району проведення навчань чотири Північні острови».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG