Спеціальні потреби

Сполучені Штати не бачать ознак того, що за переворотом у Нігері стоїть Росія


Координатор зі стратегічних комунікацій Національної Ради Безпеки при Білому домі Джон Кірбі: немає ознак того, що Росія стояла за заколотом у Ні
гері.
Координатор зі стратегічних комунікацій Національної Ради Безпеки при Білому домі Джон Кірбі: немає ознак того, що Росія стояла за заколотом у Ні гері.

Сполучені Штати не мають доказів того, що за державним переворотом у Нігері стоїть Росія, заявив Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Національної Ради Безпеки при Білому домі.

«Відверто кажучи, з нашої точки зору, немає ознак того, що Росія стояла за цим [заколотом – ред.], що Росія матеріально підтримує його якимось чином, або якимось чином підтримує його дієво, і що якимось чином Росія відповідальна за те, що відбувається [в Нігері – ред.]», заявив Кірбі на брифінгу 1 серпня.

Раніше радник голови офісу президента України Михайло Подоляк на своїй сторінці в мережі X (колишний Twitter), заявив, що «абсолютно очевидно, що за так званим «військовим переворотом» у Нігері стоїть Росія».

«Стандартна російська тактика: відвернути увагу, скористатися моментом і розширити конфлікт. Підтримка, висловлена бунтівникам представниками проросійських Малі та Буркіна-Фасо (де активну роль відіграє ПВК «Вагнер»), лише додає впевненості в тому, що Росія має глобальний сценарій провокації нестабільності для підриву безпекового порядку у світі. Час зробити правильний висновок: лише усунення клану Путіна й відправлення Росії на політичне переродження гарантує світу недоторканність правил і стабільність», – написав Подоляк.

Як Голос Америки повідомляв раніше, минулого тижня військові Нігеру, на чолі з генералом Абдурахманом Чіані, усунули від влади президента Нігеру Мохамеда Базума.

У відповідь на заколот, Сполучені Штати та країни Європейського Союзу закликали військових повернути законно обраного президента до влади, а деякі європейські країни наклали санкції на Нігер.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG