Спеціальні потреби

Британія та Канада запровадили санкції щодо Лукашенка і інших білоруських посадовців (оновлено)


Міністр закордонних справ Домінік Рааб
Міністр закордонних справ Домінік Рааб

Велика Британія та Канада запровадили санкції щодо президента Білорусі Александра Лукашенка, його сина та інших білоруських посадовців через фальсифікацію виборів та застосування насильства щодо протестувальників.

Про це заявив міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб, повідомляє Reuters.

“Вікно для того, щоб вплинути на ситуацію в Білорусі, поступово зникає. І ми вважаємо, що прийшов час вжити заходів”, - сказав міністр Рааб під час візиту до Південної Кореї.

“Перш за все, має бути ціна через подібні порушення прав людини, які ми спостерігали, і за шахрайський підхід до цих виборів”, - додав головний британський дипломат.

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіппе Шампейн заявив: "Канада не стоятиме мовчки осторонь в час, коли уряд Білорусі продовжує чинити систематичні порушення прав людини і демонструє щирої готовності знайти вирішення ситуації через переговори із опозиційними групами".

Це перші санкції з країн Заходу, запроваджені у зв'язку з кризою у Білорусі.

Минулого тижня, міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб повідомив парламенту, що британський уряд готує санкції щодо Мінська в координації зі США та Канадою.

Європейський Союз також заявив про намір запровадити санкції щодо білоруських посадовців, втім, ці заходи ще узгоджують.

"Ми не можемо допустити ситуацію, коли такі як Лукашенко, і якщо чесно, Путін, вважають, що порушення прав людини і фальсифікація виборів може відбутись без притягнення їх до відповідальності”, - сказав міністр закордонних справ Британії.

Рааб висловив сподівання, що інші країни також запровадять санкції.

Масові протести у Білорусі тривають вже понад 50 днів.

Президент Лукашенко відкидає звинувачення у шахрайстві на виборах. В середу на церемонії він склав присягу глави держави, це викликало нові протести та засудження з боку ЄС, США і Великої Британії. Низка країн не визнала інавгурацію Лукашенка.

Дивіться також: Чи є підстави непокоїтися про «безвіз» між Україною та ЄС і фінансову підтримку Києва Брюсселем?

XS
SM
MD
LG