Спеціальні потреби

Байден пішов у відрив: екс-віце-президент США здобув ряд важливих перемог над Берні Сандерсом на «праймеріз» демократів


Джо Байден
Джо Байден

Джо Байден переміг на праймеріз Демократичної партії у Мічигані та низці інших американських штатів, отримавши ключові голоси делегатів партійного з'їзду, який висуне офіційного кандидата в президенти.

Перемога колишнього віце-президента у Мічигані, а також в Айдахо, Міссурі і Міссісіпі, завдала серйозного удару по Сандерсу, який відчайдушно намагається активізувати свою кампанію.

Окремі оглядачі закликають Сандерса припинити змагання з Байденом. Відзначається, що продовження змагання всередині Демократичної партії може зрештою лише зашкодити Байдену, який протягом останніх днів окрім перемог запам'ятався і помітними помилками у ході промов та суперечками із виборцями під час зустрічей. Критики Байдена навіть закидали йому втрату когнітивних функцій, звертаючи увагу на буцімто забудькуватість, втрату думки у ході виступів та ін. Джо Байдену 77 років, а Берні Сандерсу - 78.

Конгресмен-демократ Джим Клибурн заявив у вівторок, що з огляду на невідворотну, як видається, перемогу Байдена, Демократична партія мала би відмовитись від подальших праймеріз, бо їх продовження збільшує шанси того, що Байден зашкодить власним шансам на перемогу.

У Сандерса навіть менше шансів отримати номінацію, ніж було у 2016-му, пише видання The Washington Post.

"Сандерс має два варіанти дій: повернутись до Сенату та спробувати допомогти боротьбі проти коронавірусу своїми ідеями, або ж він може робити те, чого хоче Трамп - продовжити свою кампанію з тим, щоб лише зашкодити шансам Байдена на перемогу у листопаді", - твітує популярний оглядач-демократ Девід Фрум.

Виступаючи на мітингу в Філадельфії, Байден попросив прихильників Сандерса підтримати його зусилля.

«Ви потрібні нам, в нашій кампанії знайдеться місце для кожного з вас. Я хочу подякувати Берні Сандерсу і його прихильникам за їх невтомну енергію та ентузіазм, - сказав Байден. - У нас є спільна мета, і разом ми переможемо Дональда Трампа».

Згідно з даними агентства Associated Press, на даний момент Байден має підтримку 823 делегатів партійного з'їзду Демократичної партії, який висуне офіційного кандидата в президенти. В активі Сандерса 663 делегата. Для висунення необхідна підтримка 1990 делегатів.

Дивіться також: Трамп хоче знизити податок на зарплату через коронавірус

Трамп хоче знизити податок на зарплату через коронавірус. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG