Спеціальні потреби

Байден засудив атаки росіян на ЗАЕС і привітав рішення Visa і Mastercard припинити роботу в Росії


Американські платіжні компанії Visa і Mastercard заявили в суботу, що призупиняють свої платіжні операції в Росії через вторгнення в Україну.

"Протягом наступних кількох днів усі транзакції, ініційовані з картками Visa, випущеними в Росії, більше не працюватимуть за межами Росії. Карти Visa, випущені за межами Росії, більше не працюватимуть усередині країни", - йдеться у повідомленні компанії Visa. - "Ця війна та постійна загроза миру та стабільності вимагають, щоб ми реагували відповідно до наших цінностей". Про аналогічне рішення повідомила компанія Mastercard.

При цьому Центробанк РФ заявив, що "всі картки міжнародних платіжних систем VISA та MasterCard, випущені російськими банками, продовжать працювати на території Росії".

Президент Джо Байден привітав рішення компаній Visa і Mastercard і зазначив, що США збільшують безпекову, гуманітарну та економічну допомогу Україні, й адміністрація тісно співпрацює із Конгресом для отримання додаткового фінансування. Про це глава Білого дому заявив у розмові із президентом України Володимиром Зеленським.

Як "Голос Америки" повідомляв раніше, Зеленський підкреслив, що у розмові йшлось, зокрема, про "питання безпеки, фінансової підтримки України та продовження санкційної політики щодо РФ".

Крім того, Байден знову висловив стурбованість нещодавнім нападом Росії на українську атомну електростанцію та високо оцінив майстерність та мужність українських операторів, які підтримували реактори у безпечному стані.

У п’ятницю найбільша атомна електростанція в Європі, Запорізька АЕС, після важких боїв на вулицях міста Енергодара була захоплена збройними силами Російської Федерації. Американські експерти кажуть, що хоча безпека сучасних атомних станцій є набагато вищою, ніж була на Чорнобильській АЕС, загроза, пов'язана із ЗАЕС, все одно залишається.

Крім того, Зеленський і Байден "обговорили останні перемовини між Росією та Україною".

Раніше у МЗС Росії заявили, що поставки західних озброєнь "призведуть до ще більших втрат України".

У статті використано матеріали Reuters, Російської служби "Голосу Америки"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG