Спеціальні потреби

Президент Байден візьме участь у самітах G7 і НАТО – Білий дім


Президент США Джо Байден йде через Південну галявину після висадки з Marine One, коли він повертається з Рехобот-Біч, штат Делавер, з першою леді в Білому домі у Вашингтоні, США, 5 червня 2022 року. REUTERS/Elizabeth Frantz
Президент США Джо Байден йде через Південну галявину після висадки з Marine One, коли він повертається з Рехобот-Біч, штат Делавер, з першою леді в Білому домі у Вашингтоні, США, 5 червня 2022 року. REUTERS/Elizabeth Frantz

Наприкінці червня президент США Джозеф Байден візьме участь у саміті лідерів G7 в Німеччині та саміті НАТО в іспанському Мадриді.

Про це повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. За її словами, на зустрічі лідерів Групи семи, що пройде 25 червня в замку Ельмау на півдні Німеччини, президент США та лідери провідних країн світу обговорять низку найактуальніших глобальних проблем, включаючи тему України.

Як мовиться в офіційному повідомленні Білого дому, лідери країн-членів G7 планують продемонструвати «непохитну підтримку демократичної, суверенної та процвітаючої України та її економічній та демократичній стійкості». Серед інших питань, які обговорять світові лідери, будуть питання подолання кризи зміни клімату, створення інфраструктури розвитку, питання глобальної безпеки, охорони здоров’я, проблеми продовольчої та енергетичної кризи, яку викликала загарбницька війна Росії проти України.

28 червня президент США поїде до Іспанії, де в Мадриді відбудеться саміт НАТО-2022, що має накреслити шляхи розвитку альянсу на найближчі 10 років.

«Лідери країн Альянсу схвалять нову Стратегічну концепцію, яка керуватиме трансформацією НАТО протягом наступного десятиліття - від посилення стримування та оборони до створення стійкості проти транснаціональних загроз, включаючи кібернетичний простір та проблеми зміни клімату, а також поглиблення партнерства з демократичними партнерами в Європі та Азії - з метою посилення міжнародного порядку, що базується на загальних правилах», – йдеться у заяві Білого дому.

Це буде перший саміт країн НАТО після широкомасштабного нападу Росії на Україну, що розпочався 24 лютого цього року.

У понеділок, 6 червня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що саміт в Мадриді стане «історичною» можливістю зміцнити альянс перед обличчям російської агресії проти України. Також він наголосив, що альянс «з нетерпінням очікує участі у саміті Швеції та Фінляндії, які щойно подали історичні заявки на вступ до нашого альянсу».

Північноєвропейські країни заявили про бажання вступити до НАТО внаслідок нападу Росії на Україну. Однак на перешкоді їхньому вступу встала Туреччина, яка посилається на те, що північні країни нібито підтримують курдських бойовиків, яких Туреччина вважає терористами. Анкара має під своїм командуванням другу за величиною армію НАТО після Сполучених Штатів. Для прийому нових членів НАТО потрібна одностайна підтримка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG