Спеціальні потреби

На тлі війни Росії в Україні, Байден закликав нафтопереробників збільшити виробництво, а не прибутки


Архівне фото: АЗС в Іллінойсі, США, березень 2022 року. (AP Photo/Нем Гуг)
Архівне фото: АЗС в Іллінойсі, США, березень 2022 року. (AP Photo/Нем Гуг)

Президент Джо Байден у середу закликав нафтопереробні компанії США виробляти більше бензину та дизельного палива. Він заявив, що прибутки цих компаній зросли втричі під час війни між Росією та Україною, в той час як американці зіткнулись з рекордно високими цінами на бензин.

"Напруга, з якою стикаються сім'ї, потребує негайний дій, - написав Байден у проекті листа до нафтопереробників, отриманому Associated Press. - Вашим компаніям потрібно співпрацювати з моєю адміністрацією, щоб запропонувати конкретні, негайні шляхи вирішення кризи".

Ціни на газ по всій країні в середньому становлять приблизно $5 за галон, що є економічним тягарем для багатьох американців і політичною загрозою для позицій демократів, які беруть участь у проміжних виборах у США. Ціни почали зростати минулого року, коли економіка США почала відновлення після пандемії коронавірусу, але інфляція прискорилася в минулі місяці, оскільки ціни на енергоносії та продукти харчування піднялися після того, як Росія вторглася в Україну в лютому, що призвело для шоку на світових ринках сировини.

У п’ятницю уряд США повідомив, що споживчі ціни підскочили на 8,6% порівняно з минулим роком, що стало найгіршим показником за понад 40 років.

У проекті листа зазначається, що ціни на газ в середньому становили 4,25 долара за галон, а ціна на нафту сягала близько 120 доларів за барель у березні. Збільшення середніх цін на бензин на 75 центів відображає як дефіцит потужностей нафтопереробників, так і їхній прибуток, який "наразі досягає найвищого рівня, коли-небудь зареєстрованого", - йдеться у листі.

Байден вважає, що нафтопереробні заводи використовують невизначеність, спричинену «часом війни». Його повідомлення про те, що корпоративна жадібність сприяє зростанню цін, викликало суперечки серед багатьох економістів, але твердження може мати певний резонанс у виборців.

Деякі ліберальні законодавці запропонували обмежити прибутки компаній на тлі зростання інфляції. Сенатор Берні Сандерс, від штату Вермонт, у березні запропонував ввести 95% податку на частку прибутку, що перевищує середні показники компаній до пандемії.

Немає сумніву, що (президент Росії) Володимир Путін несе основну відповідальність за різкий фінансовий біль, якого зазнає американський народ та родини, - йдеться у проекті листа Байдена. - Але на тлі війни, яка підняла ціни на бензин більш ніж на 1,7 долара за галон, історично високі прибутки нафтопереробників посилюють цей біль

Президент жорстко розкритикував спроби отримати зиск із глобальної кризи, яка потенційно може підштовхнути Європу та інші частини світу до рецесії, заявивши після виступу в п'ятницю, що ExxonMobil "заробив більше грошей, ніж Бог цього року". ExxonMobil відповів, що вже повідомив адміністрацію про свої заплановані інвестиції у збільшення видобутку та переробки нафти.

"Немає сумніву, що (президент Росії) Володимир Путін несе основну відповідальність за різкий фінансовий біль, якого зазнає американський народ та родини, - йдеться у проекті листа Байдена. - Але на тлі війни, яка підняла ціни на бензин більш ніж на 1,7 долара за галон, історично високі прибутки нафтопереробників посилюють цей біль".

У листі сказано, що адміністрація готова "використовувати всі раціональні та відповідні інструменти федерального уряду та надзвичайні повноваження, щоб найближчим часом збільшити потужність і виробництво НПЗ, а також забезпечити належне постачання в кожен регіон країни". У листі зазначається, що Байден вже вивіднив запаси нафти зі стратегічного резерву США та підвищив стандарти змішування етанолу.

Президент надсилає листа Marathon Petroleum, Valero Energy, ExxonMobil, Phillips 66, Chevron, BP і Shell.

Байден також доручив міністру енергетики Дженніфер Гренхольм скликати термінову нараду з цього питання. Байден просить кожну компанію пояснити Гренхольм скорочення нафтопереробних потужностей з 2020 року, коли почалася пандемія. Він також хоче, щоб компанії представили “конкретні ідеї, які б вирішували негайні проблеми із запасами, ціною та переробними потужностями в найближчі місяці, включаючи транспортні заходи для виведення нафтопродукту на ринок”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG